Kyösti Salovaaran blogi

torstai 5. kesäkuuta 2025

Kun ihminen ärsyyntyy

[hän on olemassa]



Kyösti Salovaara, 2025.


 

Soista ja surkeaa! 

- trad.


Kun tulis kesä ja kärpäset!

- trad.


Ihminen on eläin, joka ajattelee olevansa ihminen.

    Ajattelen, olen siis olemassa, kerrotaan Descartesin ajatelleen ja olihan hän olemassa.

    Entäpä 2000-luvun ihminen? Ajatteleeko hän ollakseen vai onko olevinaan ajattelija?

    Paremman tiedon puuttuessa sanon, että moderni suomalainen on ärsytetty ihminen. Hän (tai se) on eläin jota lauman toiset eläimet ärsyttävät, jos nämä ajattelevat eri tavalla kuin ”minä” ajattelee.

    Ärsytetty ihmiseläin ei murise vaan tarttuu somen digikynään kertoakseen mikä ärsyttää.

    Ärsytetty ihminen on mielensäpahoittajan versio 3.1.

    Minäkin.



Minuakin ärsyttää kun joku päästelee suustaan erilaisia mielipiteitä kuin minulla itselläni on. Täysin yhdentekevät asiat herättävät miettimään miksi ”toi” ajattelee noin kummallisesti. 

    Eikö edes elämän päälinjoista osata olla yksimielisiä?

    Jokin päivä sitten jossakin julkaisussa kyseltiin puolijulkkisten kesänvietosta.

    Yksi vastasi, että kesä ei ole kiinnostavaa aikaa vaan kevät. Koska keväällä kaikki muuttuu. Toiselle syksy merkitsi enemmän kuin kesä. Kolmas sanoi viettävänsä koko kesän mökillään ettei vaan kukaan pitäisi häntä ulkomaille menijänä. Neljännelle talvi… jne.

    Minua ärsytti kesän vähättely. Kevätkö muka kivaa? Huhtikuu on kuukausista julmin, kirjoitti T.S. Eliot. Heinäkuu on helvettiä, parahtaa suomalainen puolijulkkis.

    Miksi ärsyynnyin? Miksi välittäisin toisten ihmisten mieltymyksistä? Yksi tykkää äidistä ja toinen naapurin koirasta.

    Kun olen pohtinut ärtymystäni tunnin jos kolmannenkin, selitän ärtymystäni sillä, että noilla haastatelluilla kesän vähättely tuntui ilmaisevan rivien väliin piilotetun poliittisen julkilausuman – siis ääneen lausumattoman. He tuntuivat kesää vähättelemällä ilmoittavan: meitä ei hyvinvointivaltion tavat kiinnosta, me emme suosi lentomatkoja, me emme pidä siitä mistä muut pitävät, mutta meistä muiden pitäisi ajatella meidän tavalla, koska meidän pitämisissä on sitä järkeä mikä muilta puuttuu. 

    Kesästä saa ajatella mitä tahansa, mutta sopiiko että siitä, sen vähättelystä, tehdään poliittinen kysymys?

    Ollakseni arvoliberaali sanon vastuullisesti: tietysti sopii.

    Ollakseni minä, joka ei pidä kaiken politisoimisesta, vastaan subjektiivisesti: kesää ei pidä ideologisoida.

    Subjektiivisuuteeni saattaa vaikuttaa sekin, että viimevuotisen DNA-testin mukaan 7 % geeneistäni periytyy Italiasta ja Kreikasta. Suonissani lainehtii tippa Välimerta.



Helsingin Sanomat muutti pääkirjoitussivuaan jokin aika sitten niin, että toinen pääkirjoitus julkaistaan kirjoittajansa nimellä. Se tuo pääkirjoituksiin inhimillisen lisäpiirteen. Ainakaan niitä ei tehtailla AI-koneella.

    Paavo Rautio ja Saska Saarikoski kirjoittavat Hesarin pääkirjoituksista terävimmät ja persoonallisimmat. Hyvä pääkirjoittaja uskaltaa sanoa, mutta osaa myös perustella sen mitä sanoo. Hyvässä pääkirjoituksessa pitää (tai saa) olla huumoria.

   ”Suomen on päästävä takaisin jatkuvan kasvun oravanpyörään”, Paavo Rautio kirjoitti Hesarin pääkirjoituksessa toukokuun lopulla (HS, 31.5.2025).

    Otsikko saattoi olla tarkoituksella provosoiva. Siinä oli myös kiinnostavasti linkki vasemmistolaiseen lauluperinteeseen, koska Kristiina Halkola oli muutama viikko aikaisemmin tuskaillut lehden 80-vuotishaastattelussa, kuinka me (tai he äärivasemmalla) pääsisivät jatkuvan kasvun oravanpyörästä pois.

    Rautio vastasi Halkolalle ettei kannata moista asiaa surra: ”Tilastokeskuksen mittaukset kertovat lohdullista viestiä Halkolalle: me pääsimme jo! Suomi on ollut kohta 20 vuotta poissa jatkuvan kasvun oravanpyörästä.”

    Raution pääkirjoituksen idea oli kertoa, että hyvinvointivaltion mahdollisuus ja tulevaisuus perustuu kasvulle. Suomalainen ”oravanpyörä” pysähtyi suunnilleen silloin kun Nokian matkapuhelintoiminnot sammuivat ja finanssikriisi hyydytti taloutemme. ”Tämän jälkeen Suomen talouspolitiikkaa hahmottelevat ovat katsoneet kateellisena niitä Ruotsin kaltaisia maita, jotka pyörässä juoksevat ja hyvän juoksutahtinsa vuoksi pystyvät maksamaan hyvinvointivaltion laskut.”

    Rautio lopetti kirjoituksensa ilkikurisesti:

    ”Halkolalle tiedoksi: oikean oravanpyörän ja jatkuvan kasvun oravanpyörän välinen ero on se, että kasvun pyörästä pudonnut orava laihtuu ja kuihtuu.”



Hesarin lukijat ärsyyntyivät Raution kirjoituksesta.

    Vain muutama nettikommentoija ymmärsi mitä kirjoituksessa sanottiin.

    Halkolan toispuoleinen vaatimus kasvun ja kulutuksen vähentämisestä sai ymmärtäjiä ja puolustajia. Eikö tavaroiden valmistamisen ja kuluttamisen sijaan pitäisi ryhtyä kuluttamaan taidetta, koska se muka ei kuluta mitään, joku kysyi. Monet päivittelivät Raution ideaa kasvun tuomasta vauraudesta ja sanoivat sitä ”ahneudeksi”, joka johtaa maapallon tuhoutumiseen.

    Juuri ketään ei kiinnostanut pohtia Raution esittämää faktaa: jos yhteiskunnalla ei ole tuloja, ei se voi maksaa hyvinvointivaltion laskujakaan. 

    Kun ihminen ärsyyntyy, hän lopettaa ajattelun.

    Kokonaan toinen juttu - se vakavampi - on ettei nykyhetken keskustelussa hyvinvointivaltion kustannuksia haluta tunnustaa osaksi kokonaistalouden prosessia. Kuvitellaan tai jopa väitetään, että hienoja sairaalapalveluksia, laajaa koulutusta, toimivaa infrastruktuuria ja kansalaisten turvallisuuskehystä voidaan kehittää ja ylläpitää siitä riippumatta millaista aineellista ja henkistä teollisuutta Suomessa harjoitetaan ja siitä huolimatta huvittaako suomalaisia enää ”töissä käyminen”.

    Yhä useampi suomalainen kuvittelee - ja sanoo sen ääneen - että laiskotellen syntyisi parempi Suomi.

    Tämäkös minua ärsyttää!



Suomen valtio tarvitsee tänä vuonna n. 90 miljardia euroa maksaakseen hyvinvointivaltion laskut.

    Siitä noin 76 miljardia saadaan kerätyksi erilaisilla veroilla ja maksuilla. Loput pitää lainata. Valtion rinnalla kuntatalous kerää omat veronsa.

    Yllättävää on, että nimenomaan vasemmistossa (jonne vihreätkin ovat kotiutuneet) haaveillaan laiskottelevasta Suomesta ja pidetään sitä yhteiskunnallisena mahdollisuutena.

    Jos Suomessa ei valmistettaisi mitään, ei yhtäkään tavaraa eikä viljeltäisi yhtäkään hehtaaria eikä kasvatettaisi yhtäkään eläintä syötäväksi vaan kaikki - tavarat ja sapuskat  - tuotaisiin ulkomailta niin, että täällä riittäisi elämäntehtäväksi pelkästään laiskottelu ja taidekulttuurin loputtomat tupaillat, niin millä rahalla tuo ulkomailta tuotava tavara- ja ruokapaljous maksettaisiin? 

    Tietääkseni oravannahka ei kelpaa nykyään kansainvälisessä kaupassa maksuvälineeksi. 

    Ärsyttävää olla suomalainen, eikö totta?


     

Kyösti Salovaara, 2025.

10 kommenttia:

  1. Nyt kyllä ärsyynnyt lisää, sillä en erikoisesti ole niinkään kesä kuin kevätfani. Mutta jokaisella vuodenajalla on puolensa. Niin kivat kuin vähemmän kivatkin. Suomi on jo konkurssissa, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Leikkaukset ja säästötoimet viiltävät kansaa, mutta ikävimmillään ne kohdistuvat jo muutenkin huonosti pärjääviin. Maanviljely/ lihantuottaminen on tehty kannattamattomaksi jo kauan sitten hintojen polkemisen kautta. Ja auta armias, jos erehdyit sanomaan että harrastat maanviljelyä. Heti tuli silmät korvat täyteen tukipakettirahojen laittomuutta, hyvät ettei lunkattu siihen paikkaan. Mutta nyt: Leipäviljakin kai tuodaan ulkoa, eihän suomalaisvilja kelvannut aikoinaan puhtaudesta huolimatta kuin eläinten rehuksi. Tämän hetkisestä tilanteesta en ole varma. P.s. muistatko vielä, kun meillä oli voi- kanamunavuoret:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ärsyynny, Irja. Ellet ala perustaa puoluetta, jonka ohjelmassa on kieltää kesälomat.

      Muistan nuo ruokavuoret erinomaisesti. "Suoritin" varusmiespalvelua 60-luvun puolivälissä. Alokas- ja aliupseerikoulun aikoina oltiin paljon Utissa (Karjalan prikaatin "kesäpaikka"). Sapuskat syötiin kenttäkeittiössä. Me katseltiin silmät pyöreinä kun kokit avasivat voipaketteja paistaakseen ruokaa, voipaketeissa luki englanniksi että tämä oli suomalaista voita. Jota siis vietiin englantiin pilkkahinnalla ja tuhottiin armeijan keittiöissä tuhansin kiloin.

      Poista
  2. Kesän vähättely Suomen kaltaisessa maassa on erikoista. Kesähän on/on ollut se, jota odotetaan hartaasti, poikkeus, kuin juhla. Kesälle on ihan oma sanastonsakin, on kesävieraat ja kesäheilat, kirjabloggaajilla jopa kesäkirjat.

    Siinä vähättelyssä on varmaan jotain vanhaa puritanismia, jotain aistillisuuden pelkoakin. Kesähän on lämmin, se houkuttaa päästämään irti ja pistämään ranttaliksi, ja kukas sitten työt tekee? (Tämä asenne juontaa ennen mainitsemaasi laiskottelemisen ihannointia.)
    Osalla kesän kieltäjistä on varmaan motiivinaan myös halu erottua massasta. Olen talvi-ihminen = olen älykkö, vakavampi kuin pinnalliset helteen palvojat.
    No. onhan ihan oikeasti myös niitä, joiden keholle alle 20 astetta on ihanteellinen lämpötila. Juuri eilen olin juhlissa, joissa oli tällainen ihminen. Hän viihtyi lyhythihaisena viimassa ulkona, kun minä kietouduin isoon huiviin ja ehdotin nopeaa sisälle paluuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä asenne juontaa a j a l t a ennen... (yksi sana jäi pois).

      Olen niin iloinen siitä, että jotkut työnantajat ottavat 16-vuotiaita kesätöihin, mm. Tykkimäen huvipuistoon otetaan joihinkin hommiin hyvin nuoria. Yläkouluikäiset nuhjaantuvat kesäisin kiinni älylaitteisiinsa, kun heille ei ole mitään järkevää tekemistä.
      Siinä on sitten vaarana teini-iän uhmassa jopa kieltää työn merkitys, varsinkin jos jotkut aikuiset tekevät työn välttämisestä ideologian.

      Poista
    2. Jotenkin uskon - tietoahan tämä ei ole - että kaikkialla pohjoismaissa kesä on "aina" tuonut uudenlaisen rentouden vuoden kiertoon. Pelkästään se ettei tarvitse turkkia, karvahattua ja villahousuja vaan voi heittää vaatteet pois ja nautti aulkoilmasta on merkinnyt jotakin suurta. Niinpä heitän tähän vielä kovemman hypoteesin: onko sauna missä ollaan ilman vaatteita, ollut tavallaan myös tuon niin harvoin tulevan kesän korviketta?

      Ja edellisestä huvittava huomio: samalla kun on yhä enemmän kesän "kieltäjiä" on myös enemmän nuoria ja vähän vanhempia jotka eivät käy saunassa ja toittavat että saunominen on jotenkin vanhaa hapatusta.

      Mutta, niin kuin ihan tosissaan sanoin ja sanon: jokainen saa tykätä mistä tahansa ja milloin tahanta, kunhan ei vaadi että me muut ja minä tykkään samasta enkä mistään muusta.

      Poista
    3. Sauna on todella ainoa paikka, missä tulee lämmin ja rento olo kehoon. Saunan jälkeinen olo, saunailta, on ihan oma asiansa, minulle se on tarkoittanut aina vapaailtaa kotona. Koitin selittää saunaa ja sen merkitystä englantilaiselle vieraalle toissakesänä. En onnistunut siinä kovinkaan hyvin.

      Poista
  3. ihmisillä on taipumus piristyä joistakin vuodenajoista ja uupua toisista. yleensä talven kaamos ja syksyn sadetihku aiheuttavat toivottomuutta ja alakuloa, kevään valo ja kesän lämpö parantavat mielenlaatua.

    kuulun kevät- ja syksyihmisten heimoon. syksyn rauha ja hiljaisuus on hyvä vastapaino kevään ajattomalle valolle. kesän arvon olen oivaltanut vasta vanhemmalla iällä. nuorempana en ymmärtänyt sen statusta, mutta nyt kesiä on niin vähän jäljellä, että en halua menettää niistä yhtään. jokainen kesä on odotettu ja kaivattu vieras, kliseemäisinkin kesämuisto on tärkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos muistelen lapsuutta 1950-luvulla, niin kyllähän kesä oli jotakin elämää suurempaa. Kun koulu loppui toukokuun viimeisenä, niin kesäkuun ensimmäisenä piti mennä uimaan mereen, vaikka sen lämpötila oli jotain 10-14 astetta. Tuo oli itse asiassa vähän traumaattista - niinpä ihan aikuisena en ole halunnut mennä uimaan alle 25 asteen veteen, en Suomessa enkä uimahalleissa enkä muualla.

      Noina aikoina oltiin aina ulkona, siis kaikkina vuodenaikoina koska muunlaisia harrastuksia oli vähän (siis telkkareita ei ollut eikä älypuhelimia jne). Ja kaikista vuodenajoista tykättiin mutta kesä oli sittenkin se ainoa ihana.

      Poista
    2. Minulla sama uimaveden suhteen Kyöstin kanssa. Uin lapsuudenkotini lähellä olevassa joessa sinisenä täristen. Istuimme pitkiä aikoja kosken kuohuissa, koska se oli niin jännittävää. Ketään aikuisia ei ollut mukana rajoittamassa uintiaikaa ja vahtimassa ettemme huku.
      Aikuisena en ole kaikkina kesinä edes uinut Suomessa, koska joko ilma tai vesi tai molemmat ovat liian hyisiä.

      Muutoinkaan en pidä siitä, että kesä ei toteudu.
      Tämäkin alkukesä on vähän sinne päin, ehkä parina päivänä on tarennut istua kahvilan ulkopöydässä. Luonto on kaunis, mutta ulkona ei tarkene istuskella, vain kävellä ripeästi.
      Kaipaan pukeutua kesävaatteisiin ja kulkea rentona.
      Olemme menossa lämpimämpiin maisemiin vasta syyskuun lopussa, toivottavasti merivesi on edelleen lämmin lämpimän kesän jäljiltä ja pääsen nauttimaan siitä, mikä jää puuttumaan kotipuolessa.

      Merin mainitsemat kevät ja syksy nekin ovat kivoja, jos ei ole liian kylmä. Lämmin, värikäs syksyhän on kaunis ja ihana - jos on lämmin.
      Kyllähän jotkut nytkin kulkevat shortseissa... hm.

      Poista
    3. On kai niin että ihmisen ikääntyessä lämmön kaipuu kasvaa ja viileän tunteminen lisääntyy. Jos vielä muistelee lapsuutta, niin yleensä pikkupoikana polvihousuihin pukeuduttiin aina vappuna, kelistä riippumatta. Nyt pitää olla yli 20 että laitan shortsit jalkaan!

      Mutta, niin kuin meri toteaa, kaikista päivistä ja keleistä pitäisi osata nauttia, tavalla tai toisella ja tarttua jokaiseen hetkeen (mikä on helpompi sanoa kuin tehdä).

      Poista