torstai 12. maaliskuuta 2020

Huolien kirjekuoressa


[Roomalaisten Hopeatiellä]


Kyösti Salovaara, 2020.
Matkalla Madridista Méridaan.



Hopeaa, kultaa ja kunniaa - niitä roomalaiset janosivat, niin kuin me kaikki janoamme.
    Roomalaisten Hopeatie kulki Astorgasta Sevillaan (Hispalis). Sen varrelle osui Extremadurassa Méridan (Augusta Emerita) kaupunki, jonka Augustus perusti 25 eKr. Mérida oli tärkeä keskuspaikka; sieltä Rooma hallitsi koko Portugalin aluetta. Mérida oli Espanjan Rooma.
    Rooman imperiumi hajosi varojen puutteeseen; verotulot romahtivat, ulkoisia uhkia ei pystytty torjumaan. Silloisen ”globaalin” kaupankäynnin hiipuminen rappeutti reunamaat, irrotti keskusvallasta.
    Méridan roomalainen teatteri, jonka Agrippa rakennutti 18 eKr., joutui vuosisatojen myrkyllisten tuulten tuivertamiseksi. Ja sittenkin se seisoo yhä paikallaan monumenttina, kulttuurien ikisanansaattajana.
    Hopeatiellä autot sujahtavat toistensa ohi.


Jossakin, valitettavasti en muista missä ja kuka, kirjoitettiin että nykyiset kriisit, viimeisenä ja kiihdyttävimpänä koronavirus, aiheuttavat ahdistusta ja hätää, joka leviää virusta nopeammin.
    Psykologit kuvasivat em. jutussa, että ihminen ikään kuin joutuu informaation sulkemaan kirjekuoreen, jossa ei enää pysty käyttäytymään järkevästi ja joustavasti. Huolien informaatiota tulee koko ajan lisää, eikä informaation lisääntyminen paranna lainkaan ihmisen toimintakykyä. Pelko saattaa olla hyvä renki, mutta isäntänä se on pirullinen ja ilkeä.
    Voi olla että lukemassani jutussa käytetyllä termillä huolien ”kirjekuori” on jokin oikeampi suomalainen nimi, mutta huolien kirjekuori, jopa väärin suomennettuna, kuulostaa osuvalta.
    Mitä enemmän luen mediaa, sitä kohtalokkaammalta elämä huolien kirjekuoressa tuntuu. Ongelma on tietysti siinä, että omia, yksityisiä huolenaiheita piisaisi riittävästi ilman ulkoa tulevaa uhkaakin, mikä näyttää johdattelevan viimeisiä askeleitamme maailmanlopun kuiluun.
    Yksilön kokemasta maailmanlopun tunnelmasta taideteoksissa, aika irrationaalisesti, mieleeni tulee saksalaisen Alfred Weidenmannin elokuva Hävittäjälentäjä (1957), jossa nuoret saksalaiset viettävät iloista elämää Berliinin terasseilla vähän ennen sodan syttymistä tajuamatta, että he ovat kohta kuolemanvaarassa, ja Thomas Mannin romaaniin perustuva Luchino Viscontin elokuva Kuolema Venetsiassa (1971), missä päähenkilö vaeltaa elämästä syrjäytyneenä ja kohta kuolevana tautiepidemian autioittamilla Venetsian kujilla ja romanttisen uhkaavilla silloilla.
    Huolien kirjekuoressa paha näyttää kokoaan suuremmalta.

Kyösti Salovaara, 2020.
Álvaro Morata laukoo pilkun maaliin.
Peli on tasan 1-1.


Kun Madridia lähestyy etelästä La Manchan loputtoman pitkällä moottoritiellä talven alakuloiset viinitarhat antavat matkaajalle niukasti lohtua. Menee monta kuukautta ennen kuin rypäleitä korjataan.
    Tien vieressä kyltti toivottaa matkaajan tervetulleeksi Don Quijoten maaperälle.
    Don Quijote – siinäkö meidän kaikkien yhteinen peilikuvamme? Tuulimyllyjen kimppuun käyminen näyttää ikuisesti turhalta työltä.
    Jostakin syystä lauantaina Madridissa Wanda Metropolitanolla Sevillan jalkapallojoukkueen valmentaja Julen Lopetegui tuo mieleen Don Quijoten – vai onko hän sittenkin Sancho Pancha, avulias, viekas ja ystävällinen hölmö, joka yrittää piiskata ilmaan pomppimalla ja tuomareita pilkaten joukkueensa tasapäiseen koitokseen argentiinalaisen Diego Simeonen valmentamaa Atléticoa vastaan. Yleensä rajaviivalla riehuva Simeone on lauantaina rauhallinen melskaavaan Lopeteguihin verrattuna.
    Lopeteguin henkilökohtainen melodraama jatkuu Sevillassa; hänellä oli hieno pesti Espanjan maajoukkueen valmentajana, kunnes MM-kisojen alla paljastui, että mies oli sopinut Real Madridin valmentajan paikasta kisojen jälkeen. Maajoukkueesta tuli potkut ja aika pian Madridistakin.
    Mutta lauantaina Lopeteguin valmentama ja Jesús Navaksen kipparoima Sevilla kesyttää Atletit. Peli päättyy 2-2 kahden VAR-rankkarin jälkeen. Lopetegui saa varoituksen, Sevillan miehet kuuntelevat pelin ajan 60 000 katsojan vihellystä ja vähättelyä, mutta kestävät paineen. Ja molemmat joukkueet tavoittelevat yhä pelipaikkaa Mestarien liigaan.
    Kukaan ei tietenkään tiedä mitä loppukevät tuo. Millaisia huolien kirjekuoria lähetetään ennen kuin syksy saa kentät taas viheriöimään.


Nuoruus ja vanhuus.
    On ihmetelty, miksi Italiassa niin moni vanhus kuolee koronavirukseen. Ehkä on jäänyt huomaamatta, että toisin kuin (esimerkiksi) Suomessa, etelässä Välimeren rannoilla perheet koostuvat nuorista ja vanhoista, joka elävät tiiviissä vuorovaikutuksessa. Suomessa kaduilla ja toreilla nuoret kulkevat omissa porukoissaan. Vanhempi väki piileskelee kotona, poissa julkisuuden silmistä.
    Madridissa kadut, puistot ja ravintolat täyttyvät vanhoista ja nuorista.
    Paseo del Pradon varrella sijaitsevassa Thyssen-Bornemiszassa yleisö tungeksii katsomaan Rembrandt-näyttelyä. Ovimies huudahtaa sisäänpääsyä odotteleville espanjalaistädeille: Voisitteko hiljentää ääntänne!
    Vanheneminen näkyy Rembrandtin maalaamissa mestariteoksissa, niin kuin asiantuntijat hienoviritteisesti huomauttavat. Kun nuoremmat taiteilijat omaksuivat kansainvälisiä tyylimalleja, Rembrandt syventyi omaan tyyliinsä, kuvien ihmiskasvoihin tuli enemmän kuhmuroita ja epäesteettisiä värejä, yksityiskohdat muuttuivat elämänmakuiseksi realismiksi. Rembrandt näki enemmän kuin nuoremmat muodissa olleet kollegansa, jotka uutterasti maalasivat porvareiden ja mahtihenkilöiden kaunisasuisia muotokuvia.
    Sen näyttelyssä panee merkille, että ihmiset eivät Rembrandtin eivätkä hänen aikalaisten maalauksissa juuri koskaan hymyile; he näyttävät totisilta ja vaivautuneilta.
     Oikeastaan on helpotus kävellä Rembrandtin kuvien jälkeen museon optimistisemmissa saleissa, missä pysyvien näyttelyiden impressionistit ja ekspressionistit ihastuttavat joka kerta, jos nyt saa edelleen ihastua johonkin.
    Tätä kirjoitettaessa, muutama päivä museossakäyntiäni myöhemmin, Thyssen-Bornemiszan ilmoitetaan sulkevan ovensa toistaiseksi.


Kyösti Salovaara, 2020.
Thyssen-Bornemisza, Madrid.

Iugula! Verbera! Missus!
    Tapa hänet! Lyö hänet! Armahda hänet!
    Méridan amfiteatterin katsomossa voi yhä kuvitella kuulevansa ääniä 2000 vuoden takaa senaattorien, ylhäisön ja rahvaan painostaessa gladiaattoreita toisiaan vastaan ja villipetojen raatelelulta suojautumaan. Mitä samaan aikaan viereisessä teatterissa näyteltiin? Millaisia sulosointuja lausuttiin? Kenen kasvoja ihailtiin?
    Ihmisellä on huvinsa. Vaikka kaikki on muuttunut, mikä meitä lopulta huvittaa? Mikä pelottaa? Ketä vastaan nykyjan gladiaattorin pitää taistella? Keitä he oikeastaan ovat: Poliiseja vai politiikkoja? Palloilijoita vai lääkäreitä? Taiteilijoita vai plazan kivetystä peseviä siivoojia?
    Elämä näyttää arkipäiväisen rauhalliselta. Terasseilla istutaan, paseoilla kävellään, kuunnellaan aaltojen huokailua, katsellaan tähtiä ja superkuuta, odotellaan että pizza tuodaan pöytään. Linnut laulavat ja pääskyset kirmailevat jo taivaan sinessä. Haikaroiden iltalento… iltaruskon värinää.
    Ja silti tuolla… mediapöytien ääressä kehrätään sanomiksi yhä uusia ahdistuksenaiheita. On viirusta, on valkoinen vaara lautasella (suola), on kolme miljonaa syyrialaista odottamassa rajanylitystä ja kaiken päälle tippuvana kattona hiiltyvä ilmasto. Päivän uutiset luettuaan ihminen sulkeutuu huolien kirjekuoreen kuin vääränlaiselle polulle vietelty muurahainen.


Kyösti Salovaara, 2020.
Roomalainen teatteri, Mérida.






PS.

Fuengirola, Espanja, EU, maailma 16.3.2020

Autiot tiet, tyhjät rannat


Kyösti Salovaara, 2020.
Punainen lippu kertoo
että tyynellä kelilläkään ei saa uida.
Ulkonaliikkumiskiellon aikana vain välttämätön
on sallittua.
Liikunta ei ole viranomaisten mielestä 
välttämätöntä .
Poliisi ja armeija vahtivat
pientä kulkijaa
pienen kulkijan etua ajatellen.




16 kommenttia:

  1. Eheä ja täyspäinen postaus; nautin lukemastani ja sen välittämästä tunnetilasta,jonka sävy sai mietteliääksi ja aatokset lentoon, kiitos!
    Osuvasti: huolien kirjekuoressa kyllä, mutta sitä älköön kukaan/mikään kiinniliimatko. Varjonsa pelkäämiseen suostuminen on periksiantamista toivottomuuteen, joten uhkien uhallakin on kurkistettava ulos, kuoresta ja ahdistuksen aallokosta...
    Eli karjalaisittain: Hakkaa vaikka palasiks´ niin palasetkii hyppiit silmille...

    VastaaPoista
  2. Hyvä, että pääsit tuohon haluamaasi otteluun. Ilmeisesti nyt on alettu perua myös tällaisia joukkotapahtumia. Miten mahtaa käydä jalkapallon EM-kisojen Pietarissa kesäkuussa? Entä Euroviisut Rotterdamissa toukokuussa?

    Minusta on kyllä hyvä, että tehdään varotoimenpiteitä niin paljon kuin voidaan. Näin päästään vähemmillä vahingoilla. Suomihan on melkolailla syrjässä ja valtiojohtoisuus auttaa. Toimitaan järjestäytyneemmin kuin ilman ohjeita jätettynä.
    Se ei kyllä pidä paikkaansa, että meillä vanhat olisivat erillään, aivan vanhukset kyllä, mutta vähän nuoremmat vanhat hoitavat paljon lapsenlapsiaan. Minusta on hyvä, että nyt on tämäkin otettu huomioon ja koronaohjeissa varoitetaan pyytämästä isovanhempia sairaiden lasten hoitajiksi.
    Itse sain lapsenlapselta joulun aikaan lievän tartunnan, joka onneksi parani itsestään, mutta nyt koko perheen sairastaessa kausiflunssaa, se tietysti tarttui meihin isovanhempiinkin ja minulla tuli jälkitautina keuhkokuume. Keuhkoiltani heikkona minun pitäisi karttaa noita päiväkodin bakteereja, mutta se on vaikea asia. Enää ei ole kodinhoitajapalvelua ja monet työpaikat eivät katso hyvällä sitä, että vanhempi jää hoitamaan sairasta lastansa. Esimiesasemassa olevilla tilanne on lähes mahdoton. Pitäisi olla joku taho, joka järjestäisi hoitajan kotiin.
    Ystävissäni on niitäkin, jotka hoitavat vanhoja vanhempiaan ja sen lisäksi ovat aina valmiina myös lapsenlasten hoitajiksi.

    Sopiva pelko koronan suhteen on hyvä, koska se johtaa järkevään käyttäytymiseen. Täydellinen välinpitämättömyys ja hälläväliä, herran haltuun, sen sijaan edesauttaa tartuntojen lisääntymistä.
    Olen kyllä kuullut niin hulluja puheita (salaliitoteoriota) koronaan liittyen, että vaikea uskoa suomalaisten puheeksi. Juuri joku kertoi, että laboratoriosta se korona on levitetty, mutta mitään tarkempaa ei ole kerrottu. Ilmeisesti jäänyt uutiset katsomatta/lukematta, niin moneen kertaan on toisteltu Wuhania ja sen eläintoria. Sitä en kyllä usko, että Kiinassa olisi tauti saatu tyystin hallintaan. Heh, syyllisyys ilmeisesti panee levittämää nyt tällaista sankaritarinaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä on syytä korjata. Kuulostaa ihan siltä, kuin olisin kirjoittanut saaneeni sen hiton koronan lapsenlapselta, ei vaan lievän flunssan ja sitten rankemman. Päiväkodeissa taudit leviävät tehokkaasti ja lapset tuovat niitä kotiin.

      Huolien kirjekuori, hmm... se on joskus lähes tyhjä, joskus pulleampi. En ole kauhean murehtiva tyyppi. Ja nyt alkoi just ulkona paistaa aurinko. Aah, kesä - meillekin vääjäämättä. Miten Madridissa? Valoa näyttää olevan.

      Poista
    2. Hola! Ollaan taas rannikolla. Tänään Ardelesin altailta Rondaan ajettaessa mittari näytti 27 astetta. Rondassa vähän hiljaisempaa kuin yleensä - mainiota ruokaa härkätaistelijalle nimetyssä tutussa ravintolassa.

      Tietysti pitää varautua ja olla valppaana.

      Minusta vaan näyttää että sekä laatumediaan että someen on iskenyt paniikki, joka sitten alkaa heilutella päättäjiä ja virkamiehiä.

      Lueskelin äsken "paniikkiuutisia" Suomesta. Poliitikot kokoontuvat,kielletäänkö kohta matkustaminen kokonaan, Prismat kiinni, Trumpin logiikalla. Asiantuntijat, THL:N tutkijat ovat koko ajan sanoneet ettei ole tieteellistä tutkimustulosta alueellisten karanteenien toimivuudesta. Kummallista on että Hesarin toimittajat laativat omia tilastokäyriään todistaakseen, että THL on väärässä. Yleensä tuossa lehdessä moititaan poliitikkoja, jotka eivät usko tiedemiehiä. Mutta somen ja tavallisen toimittajan tunne-elämä ilmeisesti johtaa toisenlaiseen totuuteen.

      THL:n tiedemies sanoi äsken että koronavirus on yleisesti ottaen aika vaaraton tauti, paitsi tietyille ryhmille. Mutta tämmöiset rauhoittelut kaikuvat kuuroille korville ja pastahyllyt ostetaan tyhjäksi.

      Median asennetta kuvaa hyvin Hesarin otsikko tänään: Madridissa tehohoidon vuodepaikat loppu, katastrofi uhkaa. EL Paisissa, joka ilmestyy Madridissa, pääjuttuna on, että kaupungilla on viisikohtainen suunnitelma epidemian varalle ja että esimerkiksi julkista liikennettä ei noin vaan aleta rajoittaa. Toinen toimittaja pelottelee, toinen rauhoittelee. Helppo arvata kumpi on Suomesta.

      Poista
    3. Muuten, kylläpä Osmo Soininvaara on samaa mieltä mun kanssa että esim Italiassa vanhukset ovat enemmän muun yhteisön kanssa tekemisissä kuin Suomessa.

      Poista
  3. Aivan samaa mieltä mitä tulee esim. koko Kanarian saariin, joilla useina vuosina olemme oleskelleet, Teneriffalla myös talvipakolaisina. Viikonloppuisin käydään kävelyllä kolmen tai neljän polven voimin, mukaan haetaan myös mahd. hoidossa olevat kehityshäiriöiset perheenjäsenet heitä häpeilemättä tahi piilottelematta, istahdetaan puistoissa ja kahviloissa sekä syödään yhdessä pitkän kaavan mukaan päivällistä. Iloinen puheensorina naurunpurskahduksineen on herkkua tuppisuiden korville;) Sama koskee myös ikäryhmän muuta osallisuutta ja asemaa yhteisössä.

    VastaaPoista
  4. Kyösti ja Takkutukka,

    monissa maissa esim Välimeren alueella ei ole menty niin pitkälle yksilöistymisessä kuin meillä. Eletään monen sukupolven perheissä ja systeemissä on sekä hyvää että huonoa. Vanhukset eivät aina ole pelkästään huolenpitoa vastaanottavina osapuolina vaan joutuvat hoitamaan yleisen päiväkotijärjestelmän puuttuessa lastensa lapsetkin. Nuoret kaipaavat itsenäistymään, mutta joutuvat asuntopulan vuoksi asumaan vanhempiensa kodissa jopa keski-ikään. Tämä on se puoli joka ei näy, kun katselee turistina noita iloisia perhekuntia.

    Itse en missään nimessä haluaisi elää monen sukupolven perheessä kuten isoäitini, joka hoiti meitä vanhoilla päivillään ilman mitään omaa tilaa ja yksityisyyttä, kaiken lisäksi hän hoiti vielä jopa kolmatta sukupolvea, nuorimman siskoni lasta ennen kuin "pelasti" itsensä vanhainkotiin. Silloin sinne pääsi terveempänä kuin nykyään.

    Meitä edeltävä sukupolvi ei Suomessa hoitanut kovin paljon lapsenlapsiaan, kuten oma sukupolveni, 50-luvulla syntyneet. He eivät jaksaneet, kova elämä takana, sota-aika ja raskas työ maan uudelleenrakentamisessa sen jälkeen, katsoivat, että yhden sukupolven kasvattaminen riittää ja että lapsenlapsia pitää tavata juhlissa, poimia rusinat päältä ja jättää vaipanvaihdot ja yövalvomiset vanhemmille. Nyt en tiedä omanikäisissäni ketään, joka asennoituisi näin. Jotkut jopa muuttavat paikkakuntaa ollakseen apuna nuorille vanhemmille. Lenkkikaverini ei paljon enää ehdi lenkeille, kun hänen kolme tytärtään saivat peräkkäin vauvan ja mummi suhaa koko ajan edestakaisin Myllykosken ja Helsingin väliä. Hän ei tuppaudu, vaan häntä pyydetään. Voisi melkein sanoa, että kun omat vanhemmat (ei minun, äiti oli kuollut ja isä vältteli) tulivat vieraiksi lapsiperheisiin, niin meidän sukupolvemme menee hätäavuksi ja panee hihat heilumaan. Kun lapsi imuroi itseensä päiväkodista tauteja, niin isovanhemmat sairastavat ne samat eli näin meilläkin eletään osittain laajennettuina perheinä vaikka eri asunnoissa. Päiväkotilapsi sairastaa enemmän kuin kotona kasvatettu, joten kyllä Suomessa vanhat ihmiset ovat taudeille alttiina siinä missä Italiassakin. Minä luulen, että me selviämme paremmin, koska meillä on väljempää, paremmat varotoimet ja tietenkin myös koska hyvin vanhat eli raihnaiset vanhukset ovat valmiiksi erillään laitoksissa (elleivät sitten kotiavun varassa kotona, hoivakoti olisi parempi). On myös annettu ohjeita, ettei nyt pyydettäisi riskiryhmiin kuuluvia isovanhempia lasten hoitajiksi. Tämä koskee itseänikin.
    (Edellä kirjoittamallani en tarkoita, että olisin itse rasittunut liiasta osallistumisesta jälkipolven elämään. En ole, mutta tunnen todella monia, jotka ovat.)

    Kyösti, katsopa eilinen A-Talk, erittäin järkevää ja maltillista asiantuntijapuhetta. En ole kyllä huomannut mitään hysterisointia mediassa, vaan pikemmin ihmisten rauhoittelua, mikä sitten taas on ärsyttänyt niitä, jotka luulevat, että tilanteeseen olisi joku nopea ratkaisu ja tietysti oppositiossa tehdään tästäkin asiasta poliittista peliä. Karanteenitoimenpiteet ovat hyväksi siinä, että ne loiventavat taudin huippua, jolloin ihmisiä sairastuu eri aikaan eikä kaikkia hengityskoneita tarvita yhtä aikaa, jolloin olisi priorisoitava eräs MM ulkopuolelle, kun joku hyödyllisempi ihminen ansaitsisi hoidon.

    Käväisin lukemassa Soininvaaran blogia. Järkeviä mielipiteitä. Selasin myös laatulehti Iltasanomia, ja siellä Soininvaara kertoo asettaneensa itsensä riskiryhmäläisenä karanteeniin.
    Minäkin toivon, että mahdollisimman moni nuori ja terve altistaisi itsensä ja syntyisi suojaava katto, joka auttaisia minua heikkoakin.

    VastaaPoista
  5. Hola!

    Kiitos kommenteista. Kehitys kehittyy, suuntaan tai toiseen. Täältä ei oikein näe A-talkia. Teknisesti tietysti, mutta siihen sitten menisi puhelinliittymän (ilmainen, 10 gigaa per kk) tiedonsiirtomäärä, joten parempi jättää katsomatta ja lueskella netistä nettijuttuja.

    Ei tuo "huolien kirjekuori" ideana tarkoittanut hysteriaa, vaan sitä että kun informaatiota jaetaan ylenpalttisesti, niin jossakin vaiheessa ihminen lopettaa oman arkielämänsä ja seuraa vain uutisia, vaikka ne eivät enää tuokaan lisää informaatiota. Sitten ollaan kuin kirjekuoressa jota posteljoonit kantavat paikasta toiseen.

    Äsken olin huomaavinani että Madridissa kehoitetaan pitämään terassit kiinni pari viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö sinulla ole majapaikasssasi wifi-verkkoa? Me on katsottu Suomen ajankohtaisohjelmia suoraan tai Yle areenasta kännykällä tai läppärillä ilmaiseksi liittymällä wifi-verkkoon. Viimeksi apartementossa ei pitänyt olla, vain yhteistiloissa, mutta kokeilemalla löytyi makuuhuoneesta paikka, jossa oli heikohko yhteys. No, eihän sitä matkalla paljon viitsi katsoa Suomen tv:tä, ei ainakaan pariin ekaan viikkoon.

      Aurinkorannikolla on myös alettu sulkea paikkoja, markkinoita, kirjastoja ja virastoja ja maanantaista asti ovat kai koulutkin kiinni.
      Koita pärjätä ja päästä vielä joskus Suomeen, paitsi että kivahan siellä rannikolla on olla, kun kesä koittaa...

      Yksi maailmassa on huoleton: Donald Trump. Luin The Guardianista artikkelin, jossa kerrottiin hänen todenneen, että yhtenä päivänä korona vain on poissa, it's like a miracle. Artikkelin kirjoittaja oli myös sitä mieltä, että lähtölaskenta presidentille on alkanut.

      Poista
    2. Hola! No eipä asuta apartementossa eikä yksityisasunnossa wifiä ole joten...

      Ongelma ei ole Suomeen pääsy vaan se että pääseekö tänne takaisin. Tarkoitus kun oli/on käydä kotona ja sitten takaisin tänne aina toukokuulle asti. Päätöstilanteet ovat vaikeita.

      Poista
    3. Mitä kuuluu? Espanjassa on hätätila, ja Suomeen se saatetaan julistaa kymmenen minuutin kuluttua hallituksen tiedotustilaisuudessa. Mitä olet päättänyt? Minä sinuna jäisin sinne ja suojautuisin parhaani mukaan, tai sitten palaisin, mutta takaisin et ehkä pääse.

      Itse olen niin vajaakeuhkoinen ja parhaillaankin toipumassa keuhkokuumeesta, että olen päättänyt erakoitua tänne kotiin. Se ei ole edes vaikeaa, koska olen aina tykännyt hiljaiselosta. Meidän sairaanhoitoalueella on kuusi hengityskonetta, en haluaisi olla kilpailemassa niistä.

      Eipä olisi arvannut tällaista, vaikka kymmenen vuotta sikaflunssasta on jo tullut täyteen ja 10 - 30 vuoden välein näitä uusia epidemioita kait tulee.

      Poista
  6. Kiitos kysymästä Marjatta! Miltä tuntuu - en tiedä, varsinkaan nyt kun luin suomalaisten suunnitelmista.

    Onkohan kotimainen karanteeni parempi/helpompi/turvallisempi kuin hätätila täällä Espanjassa, missä kaupassa saa käydä mutta ei muualla? Suomessa meikäläinen ei kai sitten saa mennä edes kauppaan, ihmisten ilmoille.

    Täällä on lämmintä, aurinko paistaa, partsilla kärventyy - viini on halpaa ja sitä kaupoissa riittää. Suomessa ehkä meikäläiset pannaan viininostopannaan. Saas nährä. Kaikki on korkeemman kärees.

    30-kymppisten naisten hallitus kehottaa kaikkia palaamaan Suomeen ja palaajat ohjataan... keskitysleireille, vai? Vanhukset polttomerkitään ja eristetään.

    Olen tulossa, elleivät korkeammat voimat (Espanjan hallitus, lentoyhtiö) puutu asiaan. En kuitenkaan ole varma kannattaako. Mutta muutaman liikkumisieltopäivän jälkeen ei joku 4 viikon karanteeni täälläkään innosta, sillä ministerit ovat kertoneet ettei kahden viikon hätätila tähän lopu.

    Epäluottamus valtaa maailman. EU on täysin tyhjä paperipussi, jolla on olevinaan yhteisiä arvoja ja yhteisiä etuja. Hädän tullen yhteisyys unohtuu ja tilalle tulee nationalistinen oma napa. Kysymys ei ole, toisin kuin Saska Saarikoski väittää, globalisaation kriisistä vaan nationalismin vastahyökkäyksestä.

    Saarikosken jutuissa on vähemmän päätä ja häntää kuin jonkun Halla-ahon joka sentään puhuu rehdisti nationalismistaan.

    No, katsotaan miten käy, pienelle kulkijalle ja Suurelle Suomelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suomessa on selkeät ohjeet, joilla taudin huipun pitäisi loiventua ja riskiryhmien (yli 70-vuotiaat ja kroonisia tauteja sairastavat) säilyä paremmin elossa kuin jos tauti saisi jyllätä pari kuukautta ilman mitään estotoimenpiteitä.

      Suomeen palattua pieni kulkija ohjataan pysyttelemään kotona pari viikkoa karanteenin tyyppisesti eli parempi jos joku tuo ruokaa ja viiniä etkä mene levittämään Espanjasta mahdollisesti sinuun tarttuneita bakteereja. Meillä ollaan monilla paikkakunnilla vielä siinä vaiheessa, että taudin tarttumisketju kannattaa selvittää.
      Espanjassa tarttumistilanne on pahempi eli kannattaa tulla äkkiä pois. Kohta ei enää kukaan myöskään pääse mistään minnekään, vaan on pysyttävä siellä missä on.
      Seurasin uutislähetyksestä, miten poliisihelikopteri surrasi matalalla olikohan Madridissa ja paimensi tiukkaan sävyyn kadulla kulkevia koteihinsa.

      Naishallitus (ehkä se ON vähän tällä kertaa sukupuolesta kiinni, kuvittelin Sipilän tai Rinteen Marinin tilalle, huh) piti erinomaisen selkeän tiedotustilaisuuden. Tänään eduskunta vahvistaa valmiuslain. Olin oikein ylpeä, kun seurasin sitä tilaisuutta.
      Olen myös tyytyväinen siihen, miten meillä kotiin jäävien lasten opetus hoidetaan nykytekniikoita käyttäen. Meidän lapset eivät jää täysin ilman opetusta kuten monissa muissa maissa. Lähipiirissä on opettajia ja huomaan että paljon on tapahtunut niiden kymmenen vuoden aikana, jolloin olen ollut eläkkeellä.
      Olen myös iloinen siitä, miten Sauli Niinistö on nostanut esiin naapuriavun ja välittämisen merkitystä tässä kriisissä. Kuin yö ja päivä, kun vertaa maailman mahtavimpiin Trumpiin ja Putiniin, joilla tämäkin tilanne on mahdollisuus politikointiin.

      Ei tässä mitään hätää, kun vain saisi elää. Pieni sijoitus, jonka pojat saisivat, kun minusta tulee tomua, vähenee huolestuttavaa vauhtia, mutta mitäpä siitä, sehän on vain maallista.

      Saska Saarikosken artikkeli on minulla taiteltuna sohvapöydälle. Luen sen, kun kohta sohvaannun.

      Kyllä tämä 'musta joutsen' nyt sekoittaa pakkaa maailmanlaajuisesti ja hämmentää asetelmia kaikkialla. Viruksesta selviytyminen ehkä yhdistää eripuraisia vähäksi aikaa samanmielisiksi yhden asian taakse. Ainakaan meillä ei ole vielä kuulunut, että oppositio kauheasti syyttäisi hallitusta.

      Poista
  7. Hola!

    Onneksi Suomessa, jos lehtijuttuja on uskominen, karanteeni on lievempi kuin täällä Espanjassa eli Suomessa saa mennä päiväkävelylle jne. Miksi Espanjassa mentiin näin totaaliseen liikkumisen kieltoon, liittynee El Paisin mukaan siihen, etteivät jääräpäiset, vapauttaan rakastavat espanjalaiset vähempää usko, eli jos heillä on mahdollisuus kokontua laumoihin, niin kokoontuvat, ohjeista piittaamatta. Suomalainen kaiketi sopeutuu erakkoelämään helpommin. Ja kun kävelee lenkin, tekee sen yksin eikä jumiudu laumaan.

    Saarikosken juttua luen poliittisena pafmlettina, en puoluepoliittisena tietenkään. Sinä ei ole mitään uutta, mutta nyt globalisaation kriikissä käytetään keppihevosena koronavirusta, tavalla johon minä en sortuisi. Monet globalisaation kriitikot ovat nyt vähintään naama virneessä, kun EU sulkee Schengenalueen rajoja. Amerikkalaisessa, vähän vasemmistolaisessa talouspolitiikan älymystössä on paljon EU:n vastaista henkeä, ja sitä meilläkin käytetään keskustelussa apuna. Tässä mielessä joillakin vasemmistolaisilla on sama ääni kellossa kuin populisteilla.

    Itse virustaudista en ryhdy kinaamaan, enkä mistään muustakaan sairaudesta. Uskon lääketieteeseen ja asiantuntijoihin sataprosenttisesti eikä minusta löydy vaihtoehtoisten hoitojen tai lääkkeiden kannattajaa.

    Kyllä täällä Espanjassakin kaikki puolueet kannattavat hallituksen rajoitustoimia.Jonkinmoista soraääntä on kuulunut alueilta, varsinkin itsenäisyyttä havittelevasta Kataloniasta, joka kyllä hyväksyy rajoitukset, mutta ei sitä että keskuvalta panee ne toimeksi. Katalonian nykyisellä johtajalla Torralla taitaa muuten olla tartunta itselläänkin.

    Täällä on nyt sellainen kansantapa, että klo 20:00 ihmiset tulevat parvekkeille taputtamaan yhtä aikaa. Suosiota osoitetaan virustorjunnan "sankareille", eli lääkäreille, hoitajille, palomiehille, kauppojen kassoille jne eli väelle, jonka pitää joka tapauksessa olla työpaikoillaan auttamassa ja palvelemassa.

    Saas kuulla koska Suomessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Italiassa on yhä pahempi tilanne ja yksi syy on juuri se, ettei ole totuttu luottamaan maan johtoon ja noudattamaan ohjeita. En sitten tiedä, onko ne ohjeet annettu samalla painokkuudella kuin meillä. Viikonlopullakin oli väkeä rientänyt isoin joukoin uimarannoille ja pohjoisessa hiihtokeskuksiin, ihan kuin ei ymmärrettäisi viruksen levittämisen vaaroja. Onhan se kauhean narsistista ajatella, että itse ei tarvitsisi luopua mistään, edes siellä, missä jo valkataan, kuka heikossa kunnossa olevista kannattaa laittaa hengityskoneeseen.

      Luin sen Saska Saarikosken jutun. Minusta siinä oli vain todettu se surullinen ja hyvinkin itsestäänselvä asia, että niin paljon hyvinvointia aikaansaaneella globalismilla on myös huonot puolensa, jotka näkyvät nykyisen kaltaisissa kriisitilanteissa.

      Me - siis koko läntinen maailma - lähdimme keskittämällä parantamaan sitä tilannetta, että kaikkialla tehtiin vähän kaikkea. Meillä Suomessakin oli enne globalisaatiota huonekalu-, kenkä- ja vaatetehtaita ja ihmisillä työtä, vaikkakin huonompi elintaso. Nyt tehdään huonolaatuisia tuotteita jossain kehitysmaiden hikipajoissa, joissa orjatyön omaisissa oloissa raatava joskus ompelee vaatteeseen piiloon avunpyynnön, ja me shoppailemme niitä halpoja rytkyjä ajankuluksemme. Tekstiiliteollisuus tuottaa kasvihuonepäästöjäkin enemmän kuin laiva- ja lentoliikenne yhteensä.
      Mikään maa ei tietenkään voi irrottautua tilanteesta. Yhdessä menemme minne menemme. Aika näyttää.

      Nuo parveke-flashmobit vai miksi niitä kutsuisi ovat viehättäviä. Meillä kukaan ei tarkene olla parvekkeella. Vapaehtoistyö on kyllä lähtenyt käyntiin monella tapaa. Meillä Positiivisten ihmisten Kouvola -ryhmä toimittaa tavaroita karanteenissa olevien oven taa ja kerrostaloissa on järjestetty myös vastaavaa toimintaa talon väen kesken.

      Poista