torstai 5. syyskuuta 2013

Haminalainen ruukkusalaatti Ivalossa


[Valmiissa maailmassa - 3]
Nykyaikana kaikki liikkuu.
     Lakkaamatta. Jatkuvasti. Toistuvasti.
     Pikitiet on tarkoitettu kulkemiseen. Junan pitää kiitää kiskoja pitkin asemalta toiselle. Lentokone nousee kiitoradalta taivaan sineen.
     Ihminen ja tavarat, ihmisen kulttuuri jättävät paikan ollakseen hetikohta toisaalla. Kosketuksia on tuhansia, miljoonia ja biljoonia. Kosketukset ovat fyysisiä ja virtuaalisia, nykyään, tänään ja huomenna.
     Verkkoja pitkin luikerrellessa aika menettää merkityksen. Ajatus on valoa nopeampaa verkossa, sanoipa Einstein mitä tahansa valon nopeudesta.
     Verkossa ei sentään liikuteta fyysisesti (ei vielä) tavaroita eikä sapuskaa eikä aseita sotimiseen, mutta tavaran tarve, nälän tunne ja viha leviävät somessa kuin valo, joka lähti alkupamauksesta eikä loppua näy.
     Kun valon loppu näkyy, katsomo tyhjenee.Logistiikkaa jossain Kaamasen ja Karigasniemen välillä.
Jaakko Salovaara 2013.


Ivalossa hyvin varustettu marketti myy haminalaista ruukkusalaattia, lappeenrantalaisia karjalanpiirakoita (paistettu paikan päällä) ja paahtoleipää Uumajasta.
     Hämmästyisin, jos en olisi nähnyt maanteillä rekkoja, jotka yötäpäivää hoitavat logistiikkaa ihmisten tarpeisiin. Pelästyisin ajaa venäläisen rekan perässä, jos en tietäisi millä asioilla se liikkuu. Ihmisten asioilla – viemässä ja tuomassa, liikuttamassa kulttuuria paikasta toiseen.
     Nyt olen nähnyt miten Jäämeren rannoilta rekat kuljettavat lohia ruskaa leimuavien soiden läpi helsinkiläisiin ruokapöytiin. Ehkäpä ne paluumatkalla tuovat Haminasta salaattia ja Lappeenrannasta jäätyneitä piirakoita Pohjan perukoille. Niitäkin rekkoja osaan tielle liikkuvaksi kuvitella jotka hakevat Ranskasta patonkitaikinaa - se maistuu paremmalta kuin Suomessa leivottu.
     Tässä liikkeessä, tässä logistisessa hurlumheissä ei päällisin puolin ole mitään järkeä, mutta koska logistiikka on matematiikkaa, siitä täytyy löytää 
Tankavaara
Jaakko Salovaara 2013.
järjen hippusia. 
     Tankavaarassa muurahaiset osaavat ylittää suon ihmisen tekemiä pitkospuita pitkin.
     Laskuoppi ei valehtele valmiissa maailmassa. Pitkospuita pitkin pääsee, mutta ne ovat liian työläs logistinen väylä nykyihmisen tarpeisiin.
     Jos siis haluaa ihmetellä mihin maailma on menossa, ei kannata pelkästään tarkkailla Internetiä, vaan ajaa autolla Sipoon Bastukärriin, missä voi pysähtyä S-ketjun logistiikkakeskuksen viereen. Ja kohta sinne nousee lisää giganttisia rakennuksia, jolloin Pentagonin mahtirakennukset jäävät melkein suomalaisen keskusvaraston varjoon.
     Sapuskan jakeleminen on isompi homma kuin sotiminen valmiissa maailmassa.
     Siinä missä Internet hajauttaa, logistinen algoritmi luottaa hajautetun liikkeen keskitettyyn valvontaan. Hajautettu liike nojaa keskitettyyn suunnitelmaan. Liike ja sen suunnitelma verkossa.
     Liike ja tieto.
     Tieto liikkeestä.Jäämeren rantaa Lakselvissä.
Kyösti Salovaara 2013.


Lähiruoka on muotia, mutta juuri kukaan meistä ei syö lähellä tuotettua, ja jos syökin, ruoka on kiertänyt pitkän (optimoidun) matkan tuottajalta sinun ruokapöytääsi.
     Ivalossa syön Inarin siikaa, mutta sitähän en tiedä mistä kala tulee ja minkä kautta.
     Jäämeren rannalta Gibraltarin salmeen eurooppalainen talous on yhteistä, niin kuin kylän kulttuuri oli kauan sitten. Samassa pöydässä syödään, samassa keittössä kokataan, samalla nuotiolla juorutaan.
     Monien mielestä tämä on paha juttu.
     Mutta en osaa pelätä talouden yhteyttä rajojen yli. Mikä siinä muka on pahaa? Miksen voisi syödä Ivalossa tai Inarissa, kun siellä vierailen, haminalaista salaattia ja ruotsalaista leipää ja nauttia espanjalaista punaviiniä?
     Jäämerellä on kylmää, Gibraltarilla hiki valuu.
     Siihen väliin jää koko Eurooppa, lämpimän ja kylmän kaikki vivahteet ja sävyt. Kuivunut tasanko, huikaiseva ruska, vehmaat laaksot.
     Tuota kaikkea yhdistävä rekka-autojen liike.
     Humanismin logistinen pohjavirta.Yhteisellä reunalla. Gibraltarin salmi, Tarifa.
Kyösti Salovaara 2011.
_____________________________________________________

Pakinasarjan Valmiissa maailmassa aikaisemmat kirjoitukset:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti