keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Romaanin 2112 arvosteluja

Antiutopia 2112 muiden silmin


Tähän on koottu linkkejä verkossa julkaistuihin arvosteluihin ja esittelyihin.
"Teos 2112 on miehen kirjoittama, ja suhteessa naiseen Hjort kuvataan isaac_asmovilaisen ja reijo_mäen_vareslaisen miehen välimaastoon.
...

Teos etenee Hjortin kertomana ja kokemana, ja ei ole vain scifiä vaan tämä on dekkari, jossain on ”salaliitto” teoksen loppu on film noir -mainen. Scifi-leimaa vähentää myös  tutut esineet kuten termospullo ja CD-levy ja retki Savon sydämeen hyvän ruuan ja luonnon ääreen, mutta pitäisin tätä jollakin lailla poliittishistoriallisena teoksena, eli miten 1900-luvun talouskasvusta mentiin hiili- ja eurokriisiin ja siitä eteenpäin. Mitä nykyvalinnat voivat tarkoittaa vuosisadan päästä ja ehkä vanhoista onnelliseksi tekevistä traditoista olisi hyvä pitää kiinni. Ihminen ei ole kone vaan sosiaalinen eläin."
       -Jokke


URS - uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio 5.9.2012

"Alkuun päästyään romaanin verkkainen tyyli kuitenkin saa lukijan otteeseensa, ja kirja tuleekin helposti luettua yhdeltä istumalta. Mainoslause “hävyttömän pohdiskeleva ja vetävän leppoisa” on siis varsin paikkansapitävä. Ajoittain mukaan hiipii myös romantiikkaa ja jännityselementtejä, ja loppua kohti paljastuvat suuremmat kuviot tuntuvat juuri yleisen leppoisuuden vuoksi erityisen kylmääviltä.
...
Salovaara ei selvästikään pyri miellyttämään ketään. Jo kirjoitustyylistä saisi ainakin Suomen Tieteiskirjoittajien kirjoituskursseilla sapiskaa. 
     -Tuomas Saloranta


tkaranka 13.3.2013

"Humps! Iltasella havahdun siihen että sivut loppuvat. Olin jäänyt koukkuun ja lukenut koko kirjan yhdellä istumalla. Seuraavana päivänä töissä silmäillessäni verkkolehtien uutisotsikoita mieleen tulvahti kutsumatta kirjan aiheuttamia villejä mielleyhtymiä."

    -Tytti Karanka
Marjatan kirjaelämyksiä ja ajatuksia 8.10.2016

Retkikunnan matka Kuopioon autonrämällä on melkoinen seikkailu. Porukka osaa pitää yhdessä hauskaa, henkilöt tutustuvat toisiinsa. Matkan varrella veneillään ja kalastetaan, keskustellaan ja rakastutaan...”

Yhteenvetona yhteiskunnan apeasta tilasta voi sanoa, että ihmisten elämästä on poistettu vivahteet, jäljellä on välttämätön.”

Jösse on varovainen toisinajattelija. Hän pitää järkevyyden yhteiskuntaa vapautta rajoittavana totalitarismina ja kaipaa vanhaa hömppäkulttuuriaikaa.”


Mitä Kuopiossa tapahtuu? Sen saatte selville, lukemalla kirjan... Kirjan alun verkkaisuus ja pähkäily valmistavat huikeaan, julmaan loppunäytökseen. Sen voin kertoa, että kyseessä ei ole tyypillinen dystopia.”

     -Marjatta Mentula
1 kommentti:

  1. Luin Salorannan arvion Salovaarasta, ja minusta arvio oli mukiinmenevä :)

    VastaaPoista