torstai 28. huhtikuuta 2022

Välimerellä tuulee

[niin kuin maailmalla]Kyösti Salovaara, 2022.


Franz Kafka rakasti mäkiä. Ne kiehtoivat häntä. Mies saattoi pysähtyä tuntikausiksi kadunvarteen tuijottamaan jyrkkään mäkeen rakennettua taloa. Siinä hän istua jökötti käännellen päätään milloin vinoon, milloin suoraan. Vähän outo kaveri. Tiesitkö sitä?

- Haruki Murakami: Komtuurin surma.


Palasin maanantaiaamuna reissusta.

    Yön nukuttuani ryhdyin miettimään. Tai on sitä tapahtunut myös aikaisemmin. Silloin tällöin. Jopa vahingossa. Väitetään että ihmisellä on vuorokaudessa noin 6000 ajatusta. Sitä ei ole mitattu kuinka moni niistä on ennen ajattelematon.
    Ajattelemattomasti tein pikahaastattelun matkustamisesta. Koska olin yksin paikalla, haastattelin minua.
    ”Oliko hauska matka?”
    ”Mitä tarkoitat? Hauska?”
    ”Siis että oliko sulla kivaa?”
    ”Ainahan on kivaa kun pääsee ulkomaille”, vastasin hieman ärtyneenä. ”Muuten kai pysyisin kotona. Missä olenkin nykyään melkein aina, samassa tuolissa, samassa huoneessa, saman telkkarin edessä, samaa kirjahyllyä tuijottaen. Niin että… kysy jotain oleellista.”
    ”Siellä kai paistoi koko ajan.”
    ”No ei hemmetti paistanut. Koko talvi oli ollut kuivaa. Mutta sateet alkoivat maaliskuun kymmenentenä ja jatkuvat yhä.”
    ”Harmillista!”
    ”Miten sen nyt ottaa”, sanoin. ”Katsos, siellä oli alkamassa 11.3 vedenkäytön rajoitukset. Ei saanut pestä autoja, ei kastella golfkenttiä jne. Sateet pelastivat Málagan provinssin vedensaannin ainakin kolmeksi vuodeksi. Välillä satoi oranssia mutavelliä.”
    ”Mutavelliä?” haastattelija toisti silmiään pyöritellen.
    ”Mutavelliä. Niin sanottu Calima toi Saharasta hiekkaa ja kun samaan aikaan satoi rankasti, se tuli alas oranssina mutana.”
    ”Kauheaa!”
    ”Pelkkää dystopiaa”, naurahdin. ”Mutta Saharasta kulkeutuu usein hiekkaa Espanjaan ja jopa Etelä-Ranskaan. Mutta harvemmin sen sekaan osuu sadetta.”
    ”Ikävä juttu.”
    ”Ehkei sentään”, selitin oppimestarina. ”Paikat toki sotkeutuu mutta Saharan hiekka on satojen vuosien ajan lannoittanut Andalusian ketoja ja laaksoja. Sen lisäksi se sitoo hiiltä veteen joutuessaan.”
    ”Kaikilla pilvillä on hopeareunus”, haastattelija oivalsi.
    ”Ei kun oranssi, sanoin.


Kyösti Salovaara, 2022.
Taivas ja maa Caliman vallassa 24.3.2022.
Kännykkäkuvan väriä ei ole manipuloitu.


Mietin siis matkustamisen pointtia.

    Nykyään se(kin) on huonossa huudossa. Niin kuin autoilu, lihan syöminen, uusien vaatteiden ostaminen, paperilehtien lukeminen ja luonnonvarojen kuluttaminen ylisummaan.
    Jossakin välissä, aikaisemmin, kun ihmiset olivat (Suomessakin) köyhempiä, Kanarialle tai Mallorcalle matkustaneita katseltiin kateellisina. Sitä aikaisemmin ulkomaille pääsivät vain taiteilijat ja muu joutilas varakas väki. Taiteilijat etsivät agraarisesta Suomesta pois päästyään urbaaneja kaupunkeja tai Välimeren valoa, joka piti vangita maalauksiin. Pariisin bulevardeilla taiteilijat nauttivat elämästä.
    Nykyään, tänään, tulee matkustaa ulkomaille hissunkissun. Vähätellä kokemuksia, jos semmoisia sattuu kokemaan ja päivitellä, että kylläpä lentokoneet syövät polttoainetta ja että voikun ne uimarannat likaantuvatkin meidän pohjoiseurooppalaisten rynnätessä sinne niitä roskaamaan. Sitäkin tulee surkutella, että turismi tuhoaa paikallisia kulttuureja, siitä huolimatta että paikallinen kulttuuri on täysin riippuvaista turismista. Jos turismi loppuu, paikallinen kulttuuri näivettyy ja palaa jonnekin olemattomuuteen.
    Mutta, ei tämä pakina ole turismin puolutuspuhetta.
    Kyllä turismi (välillä) on aika vastenmielistä. Siis muiden harrastamana.


Kierrän aihetta kuin kissa kuumaa puuroa, vaikken tajua miksi kissa puuroa söisi. Kuumaa lihakeittoa se saattaisi havitella.

    Keskustelu turismista on vain pieni osa vallitsevasta keskustelusta. Ei tärkeä, ei keskeinen, ei juuri mitään. Samanlaista ”oikean” identiteetin ja käyttäytymisen keskustelua käydään joka puolella elämänpiirin olomuodoista ja teoista. Tänään, vuonna 2022, ei tiedustella: ”Mitä teit?” Tänään halutaan vastauksia kysymykseen: ”Mitä jätit tänään tekemättä?”
    Mitä enemmän jätät tekemättä, sen parempi ihminen olet.
    Olen tilannut matkustamiseen keskittynyttä aikakauslehteä Mondoa. Lehdellä on älyllinen ongelma. Sen pitäisi kirjoittaa matkustamisesta, uusista paikoista, erilaisista kulttuureista, mutta kun niiistä kirjoittaminen ei ole muodikasta eikä ”vapaa liikkuminen” ole oikein edes hyväksyttyä, lehti joutuu taiteilemaan olemisen ja olematta olemisen välillä. Kun Mondossa kirjoitetaan jostakin ravintolasta vaikkapa Motrilissa, niin se kerrotaan siksi, että siellä syödään vegaanisti, ei siksi että siellä syötäisiin hyvää espanjalaista sapuskaa.
    Uusimmassa Mondossa (5/2022) "vastuullinen matkailija" Kimmo Ohtonen tunnustaa, kuinka hänkin ennen otti valokuvia luonnosta. Nyt hän on oppinut oikeille tavoille ja ottaa vain muistikuvia luonnossa samoillessaan. Hän ei kiellä muita kuvaamasta matkakohteitaan, mutta paljastaa kuinka hyvä ihminen hänestä on tullut, kun hän lopetti valokuvaamisen. Se jää epäselväksi, että mitä Ohtonen ajattelee säästävänsä.
    Ohtonen siis määrittelee oman tunnekokemuksensa universaaliksi kokemukseksi. Vastuullisen matkailijan tulisi käyttäytyä Ohtosen tavoin. Mennä kivelle istumaan ja katsella ja kuunnella, vaikka mielisi tekisi terdelle viinilasin äärelle ohikulkijoita katselemaan, kaupunkikuvia näppäilemään. Kun Ohtonen on kokenut jotakin, muiden pitäisi tyytyä siihen ja pysytellä kotinurkissaan.
    Mutta jos Ohtonen on oikeassa, niin miksi taiteililjat yhä uudestaan maalasivat samasta kohteesta uusia maalauksia? Ehkäpä impressionistit, pre- ja post-, maalasivat samaa mäkeä, samaa bulevardia, samaa lummelammikkoa yhä uudestaan siksi, että he yrittivät saada kankaalle oman kokemuksensa näkemästään - ei siksi että he olisivat halunneet painaa mieleensä yhteisen muistikuvan maisemastaan. Oleellista ei ollut maisema, vaan se miten taiteilija sen koki. Maalatessaan lumpeita, Claude Monet maalasi mieltään kankaalle.
    Joten: Eikö turistille pidä sallia samalainen ikioman kokemuksen siirtäminen ”kankaalle”? Nykyään kankaana toimii digitaalinen kuva. Kaikki eivät ole yhtä taitavia kuin Monet, mutta jokaisella on kamera kännykässään.


Kyösti Salovaara, 2022.
Maaliskuun lopulla, 26.3, Córdoban provinssissa
sijaitsevan Iznájarin altaat olivat vielä aika tyhjiä.


Kyösti Salovaara, 2022.
Maailmaa ei pääse pakoon.
Autoilijoiden mielenosoitus Ukrainan puolesta,
Putinin sotaa vastaan,
Paseo Marítimolla viime sunnuntaina.


Miten tämän nyt muotoilisi?

    Ei ole mitään universaalia, yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa matkustaa ja kokea elämää ulkomailla, poissa kotoa. Jos tätä ei tajua, ei keskustelua kannata jatkaa sen pidempään. Eikä toisaalta ole mitään universaalia, välttämätöntä pakkoa matkustaa mihinkään. Eikä ulkomailla ole tarvis etsiä minkäänlaista ”paikallisen elämän huumaavaa kosketusta”.
    Jokainen taaplaa tyylillään.
    Joku matkustaa Andalusiaan golfaamaan eikä ehkä tiedosta, että tänä talvena koko vedensaanti oli vaarassa kuivilla seuduilla. Ehkä se kannattaisi tiedostaa, mutta nyt golfkentät viheriöivät, koska sateet pelastivat ne. Sitä paitsi golfturismi on Andalusialle tärkeää. Jostakin muusta voidaan tinkiä. Kenties golffaajienkin tuomalla rahalla rakennetaan merivettä juomavedeksi puhdistavia laitoksia pitkin Välimeren rannikkoa.
    Yksi matkustaa ollakseen rannalla. Mitä pahaa siinä sitten on? Ei kai mitään - jos polttaa nahkansa se on ikävää, mutta… Ja toinen kulkee ravintolasta toiseen kuuntelemassa ja katselemassa keskinkertaisia flamencoesityksiä. Parempi sekin kuin hiljaisuus, jos ei satu hiljaisuudesta pitämään. Ja onko keskinkertaista flamencoa edes olemassa? Kolmas tietää että Espanjassa kannattaa syödä paellaa, lenguadoa, bacalaoa, häränhäntämuhennosta ja carilladaa (porsaanposkia). Sitä voi kummastella kun turisti saapuu Málagaan syömään suomalaisia lihapullia tai kinkku-ananaspizzaa, mutta jos se maistuu kotoisalta, ookoo, kunhan minäkin saan syödä sellaista pizzaa mistä itse pidän. Lokaali ja globaali ovat ihana sotku, jos niin tahtoo ymmärtää - ja miksei tahtoisi? Me pakenemme tullaksemme itsemme luo.
    Turisti saa pysytellä rannalla mutta voi kulkea myös vuorien toiselle puolelle.
    Olen ajanut autolla tuhansia kilometrejä Andalusian vuoristojen serpentiineillä, laaksojen poikki, oliivipuiden välissä ja kumpuilevia peltoja ihaillen eikä siinä ajamisessa tietenkään ole mitään järkeä, mutta se on kivaa. Tällä reissulla sentään kävelin viidessä viikossa 243 kilometriä mikä on liian vähän, mutta syytän vaihtelevia kelejä ja Calimaa enkä tunnusta, että laiskistun vanhenmiten. Ajattelen: viisaus kasvaa, askel lyhenee!
    Kun korkealta vuorenrinteeltä näen kaukaisuudessa häämöttävän Afrikan, tunnen yhtä aikaa riemua ja pelkoa.


Kyösti Salovaara, 2022.
Näkymä etelään Manilvasta Rondaan vievän
tien A-377 varrelta, Gaucinin kaupungin
läheltä Balcón de la Serranian näköalapaikalta.
Horisontissa vuorijonoista pistää esille The Rock
Gibraltarissa. Siitä vasemmalla häämöttää Afrikan rannikon vuoret.


Ollakseni uskollinen itselleni, lainaan taas kerran Albert Camusin matkakokemusta Baleaareilla.

    Algeriassa syntyneen, ranskalaisen Camusin äidinpuolen suku oli kotoisin Baleaareilta, Menorcalta. Vuonna 1936 Camus pani muistikirjaansa kokemuksia kesäiseltä Baleaarien matkalta.
    Camus kirjoittaa jollakin ikuisesti pätevällä tavalla, yksinkertaisesti mutta syvällisesti. Hänen ajatuksensa ovat yhä kiehtovan uskottavia.
    ”Matkustaminen perustuu pelkoon”, Camus aloitti lyhyen muistiinpanonsa Mallorcalta. Jonakin hetkenä, näin Camus kirjoitti muistikirjaansa, kun ihminen on kaukana kodistaan, hänet valtaa pelko. Silloin omankielinen sanomalehtikin tuntuu äärettömän kallisarvoiselta. Illalla hetki kahvilassa vieraiden ihmisten keskellä, haluat koskettaa kyynärpäällä vieressä istuvaa, ja ihmisen valtaa epämääräinen pelko ja vaistomainen halu palata vanhojen tapojen turvaan.
    ”Siinä on matkan ilmeisin hyöty”, Camus jatkoi. ”Sinä hetkenä olemme kuumeessa, mutta olemme pehmeät ja huokoiset. Pienikin töytäisy järkyttää meitä olentomme perustuksia myöten. Jos kohtaamme valotulvan, tunnemme äkkiä ikuisuuden läsnäolon. Siksi ei pidä sanoa, että ihminen matkustaa huvikseen. Matkustaminen ei ole huvia. Näkisin siinä pikemminkin askeesin. Ihminen matkustaa sivistyäkseen, mikäli sivityksellä tarkoitetaan salaisimman aistimme, ikuisuuden aistin harjoittamista. Huvi loitontaa meidät omasta itsestämme, niin kuin Pascalin ’divertissement’ viihdytys. Matka, joka on ikään kuin suurempi ja vakavampi tiede, tuo meidät takaisin itseemme.
    Matka tuo meidät takaisin itseemme!
    Joskus matkalla, tuntiessani epätoivoa tai tajutessani olevani eksyksissä elämän tarkoitusta etsiessä, muistan Camusin ajatuksen matkustamisen pelosta ja lopullisesta paluusta itseeni. Samalla tajuan ikuisuuden mittaamattomuuden ja oman elämäni mitättömyyden, sen ahdistavan rajallisuuden.
    Olen, olin, olen ollut… matkassa.


A.I. 2022
Puerto Banuksen satama Marbellan kupeessa
on paras paikka tarkkailla rikkaita
ja rahvasta, joka tarkkailee rikkaita.
Onneksi autolle löytyi parkkipaikka
tarkkailupisteen läheltä.


12 kommenttia:

 1. Matkailuun liittyy kaikenlaista karsinointia ja moralisointia. Itse olen pyrkinyt purkamaan sellaista kirjoittamalla, miten sama ihminen voi nauttia niin rantaelämästä kuin kulttuurikierroksistakin, viettää päivän rannalla ja mennä seuraavana päivänä vaikka oopperaan. Silti kuulen kuvitellusti ja olen kuullut ihan oikeastikin kommentoitavan, miten olen "matkustanut väärin".

  Nautiskelu, uteliaisuus, tiedonhalu, vaihtelunhalu, arkipäivän huolista ja touhuamisesta irrottautuminen, lepo... matkoilla on monta tarkoitusta, mutta aina niissä tapahtuu myös itsensä ymmärtämistä. Vanhenemisensakin tajuaa paremmin uudessa ympäristössä.

  Calima on varmaan melko eksottinen kokemus. Miehen veljen asunnolla Mijasin ja Fuengirolan rajalla joutui usein lakaisemaan terassilta oranssia hiekkaa, mutta varsinaista hiekkamyrskyä, saati sitten sateen kera, emme siellä käydessä kokeneet, eivätkä hekään vaikka viettivät asunnollaan useita kuukausia vuodessa.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kun astuu pari sivua syrjään, huomaa itsensä paremmin.
   Luin että vaikka hiekkatuuli käy Andalusian yli vuodessa pari kertaa, niin sateen mukana se on harvinaista.

   Bloggeri temppuilee, joten piti kirjoittaa "nimettömänä".
   Kyösti

   Poista
 2. Kiitos virtuaalimatkasta merentuoksuineen ja aaltojen lauluineen sekä hauskasta haastattelusta fundeerauksineen! Niinpä: miksi jotkut meistä matkustavat ja kaipaavat sitä? Eräänlaisella matkallahan me jo olemme tässä olevaisessakin. Syitä on varmaan monia: matkailu avartaa todetaan kliseisesti. Tärkeintä on, että se antaa välimatkaa myös omaan itseen ja kuten toteat: tuo meidät takaisin itsemme... Selventää ajatuksia, kyseenalaistaa arkisia rutiinejamme ja luutuneita toimintamallejamme, eheyttää. Kotiin palaa aina erilaisena ihmisenä.

  Uusi kulttuuri ja kieli, paikalliset uudet tuttavat ja ystävät, joiden pariin sujuvasti solahdat, uudet luonnon- ja kaupunkimaisemat, meri, palmut ja elon rytmi. Vuorten toiselle puolelle kannatta kurkistaa ja kulkea.
  Kokea vaikka calima: hätkähtäen herätä keskiyöllä siihen, että parvekkeella käy kova jyske kalusteiden sinkoillessa, oven varovasti aukaistessa lyö saunalämpö vastaan ja kysymys huutaa: missä palaa, kun tuhkaa eli hienoa oranssirunskeaa hiekkaa tunkee silmiin ja iholle?? Naapuri rauhoittaa taikasanallaan: es solamente Calima...

  Oma mottoni: On lähdettävä voidakseen palata ja palattava voidakseen lähteä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyösti vastaa:

   Kiitos mukavista mielleyhtymistä.

   En edelleenkään pääse kommentoimaan omalta tililntäni. En tiedä miksi. Kaikki muut bloggeritoimnnot onnistuu. Kommentointi ei, ei myöskään muihin blogeihin.

   Miksi? Hemmetti, en tiedä!

   Kyösti

   Poista
 3. Samoihin ongelmiin törmäsin joku aika sitten ja tunnelma oli kuin kuvasi taivaasta ja maasta Caliman vallitessa(:
  Aikani räplättyäni, huomasin, etten pääse bloggeriin sisäänkirjautuneena kommentoimaan saapuneita kommentteja, mutta jos olen ulkona bloggerista ja alan kommentoida, tarjoaa ohjelma kirjaudu sisään kommentoidaksesi. Muiden blogeihin omat kommentit lähtevät sen sijaan entiseen tapaan...

  VastaaPoista
 4. Moro.
  Minä en pääse tilillä kommentoimaan kenenkään toisenkaan blogipostauksia paitsi anonyyminä.

  terv Kyösti

  VastaaPoista
 5. No voihan paha kurki. Se on tämä tietotekniikan maailma välillä ihan(: mutta toivottavasti tie löytyy:)

  VastaaPoista
 6. Ihmeellistä on, kertakaikkiaan.

  Kirjauduin ulos bloggerista, ei auttanut. Kirjauduin takaisin, ei auttanut.

  Koska itse bloggerin käyttäminen (esim. seuraavan jutun kirjoittaminen) toimii, niin epäilen... ettei vika ole johdossa vaan siinä, että tuo kommentointiosuus on eri ohjelma (vaikka näyttää yhdeltä kokonaisuudelta) ja siihen liittymisessä jokin ongelma. Epäilen siis että softassa on virhe, ei minusta (tietenkään).

  terv ja kiitos myötätunnosta
  Kyösti

  VastaaPoista
 7. Joopa.
  Ei näytä mikään auttavan. Ei selaimen vaihto, ei evästeiden poistaminen, ei edes ääneen kiroilu.

  Tarkoittaa etten pysty kommentoimaan sellaisia blogeja joissa vaaditaan Google-tili. Mulla on mutta...

  terv Kyösti

  VastaaPoista
 8. No pirskatti, Putinko se jo häiritsee...
  Jotain tässä bloggerin kommentoinnissa muuttui yleensäkin. Tuohon alle tuli höpinöitä Googlen tietosuojakäytännöistä ja käyttöehdoista ja kommentti ilmestyy näkyviin hitaammin kuin ennen. Ensin ajattelin tästä hitaudesta, että hyvä kun tuli laitetuksi teksti hiireen, mutta huomasin, että sieltä se kommentti putkahtaa, viiveellä.
  Toinen harmillinen juttu on, että alkukuvat ei taas näy.
  Ja minnekään ei pääse valittamaan jos jotain tällaista tapahtuu. Outoa, jos kommentointi on eri ohjelma. Aina pitäisi olla palvelu, johon voisi raportoida vioista.

  VastaaPoista
 9. Joku häiritsee, ehkei sentään Putin!

  Ilmeisesti "joku" osa ohjelmistosta muuttui jokin päivä sitten. Miksi mun tili ei enää kelpaa, en osaa edes arvata. Veikkaisin ohjelmavirhettä jossakin, mutta kun ei tiedä onko kenelläkään muulla vastaavaa ongelmaa, ei tuo pysty pidemmälle selvittämään, itse.

  Kun yksi postaukseni viime vuonna "katosi", muka vääränlaisen sisällön tai tietoturvaloukkauksen takia, mietin että siirryn käyttämään jotain maksullista alustaa näihin kirjoitteluihin - sinne voisi ainakin reklamoida jos joku mättää. Nyt tässä vaan pitää ihmetellä ja puristella...

  Googlella on joku kansainvälinen käyttäjäryhmä jolta voisi tietysti kysyä, mutta aika vaivalloista sekin.

  Täytyy ny katella muutama päivä, josko tilanne paranee.

  terv Kyösti

  VastaaPoista