torstai 25. huhtikuuta 2024

Salaliittoteoria

[pallon mentävä reikä]


Kyösti Salovaara, 2024.


Kvanttifysiikka antaa ennusteen sille, miten monta kertaa saadaan tulos A ja miten monta kertaa tulos B, mutta ennustetta ei saada siitä, johtaako seuraava mittaus tulokseen A vai B. Kvanttifysiikka sisältää siten väistämättömän sattumanvaraisuuden eli luonnontieteessä ei voida enää ennustaa mitään täsmällisesti.

- Stephen W. Hawking: Ajan lyhyt historia. Suom. Risto Varteva. WSOY, 1988.

  

Katselin auringonnousun aikaan, kuinka pieni troolari puksutti rannikkoa myötäillen kohti satamaa. Taivaanranta näytti viivoittimella piirretyltä suoralta. Niinpä hätkähdin miettimään, ovatkohan salaliittoteoriat sittenkin oikeassa, väittäessään että maapalloa ei ole pallona vaan littanana lättynä, jota pitkin seilatessa tulee maailman reunalle ja putoaa pois.

    Arkijärki saattaa uskoa salaliittoihin, mutta tieteellinen järki ei, vaikka en tiedä kenellä on tieteellistä järkeä pää täynnä. Alussa lainattu Stephen Hawking sanoo, että vaikka kvanttifysiikka oli paljolti Albert Einsteinin tutkimuksista kumpuavaa, Einstein ei itse uskonut teoriansa ilmeistä johtopäätöstä, että luonnontiede tarkastelee sattumanvaraista atomien maailmaa, ennustamatonta todellisuutta.

    Kenties juuri tähän tarvitaan salaliittoteoriaa: järjettömänkin todellisuuden taustalla hääräilee porukka, joka ohjaa hyppysissään jopa bosonit vipeltämään paikasta toiseen.



Olen katsellut jalkapallopelejä. Olen katsellut paljon jalkapalloa.

    Muuan nykyfutiksen kummallinen piirre on alkanut vaivata mieltä.

    Huippujoukkueiden pelaajat tienaavat miljoonia euroja vuodessa. Heidän rahallinen arvonsa punnitaan kyvyillä pelata jalkapalloa. Jalkapallon pelaajan täytyy osata juosta, potkaista palloa, kuolettaa saamansa syöttö jalkoihinsa ja hänen täytyy hallita katseella melkein koko kenttä, se missä omat pelaajat juoksevat ja se mihin vastustajan pelaajat ovat asettuneet tai mistä he hyökkäävät puolestaan.

    Kysymys on tilasta ja sen sisältämästä liikkeestä. Hyvin usein pallo on positiossa A ja toisaalta tilanteessa B, mutta kummasta syntyy maali, sitä ei voi ehdottomasti ennustaa.

    Mutta mieltäni askarruttaa, miksi niin monet huippupelaajat, kaikista kaikkein taitavimmat  - kuten Atlético Madridissa oikeana laiturina pelaava argentiinalainen Nahuel Molina -  niin usein yrittävät syöttää pallon vastustajan "läpi". He keskittävät palloa hyökkäysalueen oikealta laidalta niin, että maalin edustalle syntyy sähinää ja joku omista hyökkääjistä toimittaa pallon maaliin. Näin on tarkoitus, hyökkäyksen idea, strategia.

    Mutta miksi keskitystä yrittävä ”Molina” potkaisee pallon yhä uudestaan puolustajan vartaloon? Hyökkääjällä on edessään alle metrin levyinen este - puolustava pelaaja - ja esteen molemmin puolin metrikaupalla vapaata tilaa pallon mennä sinne minne halutaan.

    Tilasta huolimatta pallo potkaistaan puolustajan vartaloon, jalkoihin tai päähän. Ikään kuin huippupelaaja uskoisi, että pallon voi potkaista ihmiskehon läpi, ikään kuin ihmisvartalossa olisi pallon mentävä reikä.

    Pitäisikö miljonääripelaajat viedä takaisin koulun penkille opiskelemaan fysiikkaa. Ei palloa voi potkaista ihmisen läpi satuttamatta häntä – eihän?



Kyösti Salovaara, 2024.

Atlético Madridin katsomoa -
pukeutuvatko kvanttiteoreetikot Atléticon paitoihin
sulautuakseen joukkoon tarkkailemaan
kätyreidensä onnistumista viheriöllä?



Hetkinen, mitä sanoinkaan? Ettei ihmisen eikä seinän läpi voi potkaista palloa eikä heittää kiveä. Olen kyllä pikkupoikana nähnyt elokuvan, jossa päähenkilö kulki seinien läpi. Tuolla kaverilla oli kovasti tahtoa. 

    Kvanttimekaniikan tutkijat sanovat, että kun tennispalloa heittää seinään, se kimpoaa takaisin, yleensä tai aina. Mutta jos palloa kutistetaan atomin kokoiseksi, se saattaakin ”lipsahtaa” seinän läpi! Tyhjää tilaa löytyy rakenteiden atomitodellisuudesta. 

    Maallikko alkaa huutaa hip-hurraata.

    Epäily herää: tietävätkö nuo miljonääripelaajat, että pallon voi sittenkin potkaista ihmisen läpi häntä vaurioittamatta, jos sattuu hyvä säkä? Kvanttifysiikan mukaan epätodennäköinen reikä katoaa sen jälkeen kun atomi on livahtanut tunnelistaan läpi.  Entä sitten jääkö ihmiskehoon jalkapallon kokoinen reikä, josta hyökkääjän keskittämä pallo livahti maalialueelle, missä toinen miljonääripelaaja teki maalin?

    Ihmettelen silti, miksi hyökkääjä jääräpäisesti potkaisee pallon vastustajan vartaloon, sillä eihän se mene ihmisen läpi kuin äärimmäisen harvoin. Paljon todennäköisemmin pallon saisi syötetyksi omille pelajille potkaisemalla sen puolustavan pelaajan ohi vasemmalta tai oikealta tai yläpuolelta.



Ajatus kvanttipallon läpäisykyvystä hiertää mieltäni. Mutta jospa sittenkin…

    Olen päätynyt teoriaan, joka selittää niin monen jalkapalloilijan järjettömältä näyttävän käyttäytymisen. Kysymys on salaliitosta!

    Monet seikat tukevat teoriaa. Olen löytänyt vihjeitä tietyn tiedemiesporukan salaliitosta. He eivät usko, että vain atomin kokoinen kvantti luikahtaa seinän läpi. Heidän ajatuksensa mullistaa sekä Hawkingin että Einsteinin teoriat. Hawking puhui paljon mustista aukoista, joita kukaan ei näe. Tämän uuden salaliiton kvanttiteoreetikot puhuvat valoisasta reiästä, joka voi avautua mihin esteeseen tahansa sattumanvaraisesti, ja siitä avautuu koko maailma. 

    Avautuminen voi alkaa vaikkapa jalkapallokentältä, kun hyökkääjän potkaisema pallo sujahtaa puolustajan vartalon läpi eikä puolustaja huomaa mitä tapahtui.

    Melko varmana pidetyn tiedon mukaan salaliitossa on mukana valtava määrä huippujalkapalloilijoita, jotka yhtä uudestaan yrittävät saada valoisan reiän aukeamaan potkaisemalla pallon vastustajan läpi. Joissakin salaisissa dokumenteissa kvanttiteoreetikkojen ja huippufutareiden salaliitto käyttää itsestään nimeä Pallon mentävä reikä.

    Tiedemiehet, toisin kuin poliitikot, harrastavat mielellään mustaa huumoria,



Saavatko huippupelaajat rahallista hyötyä sabotoidessaan joukkueensa peliä potkaisemalla pallon tahallaan vastustajan vartaloon, mahaan tai päähän tai jalkoihin?

    Tietojen mukaan he eivät saa ponnisteluistaan minkäänlaista korvausta.

    Kysymys on isommasta asiasta. Se pelaaja joka ensimmäisen kerran potkaisee pallon ihmisen läpi tätä vahingoittamatta ja todistaa näin uuden kvanttimekaanisen teorian, pääsee ikuisiksi ajoiksi historian lehdille. Sitäkin on arveltu, että valoisan reiän löytäjä saa samalla siemaista valon luomasta graalin maljasta ikuisuuden pyhää vettä.

    Olen hieman epävarma, pitääkö kvanttiteoreetikkojen ja huippufutaajien salaliittoon suhtautua ymmärryksellä vai pelolla. Se kuitenkin ärsyttää, että kvanttimekaniikan tutkijat pilaavat salaliitollaan monessa pelissä hyvälle mallille kehittyneen hyökkäyksen kohti vastustajan maalia. 



Kyösti Salovaara, 2024.

Nimettöminä pysyttelevät asiantuntijat epäilevät,
että Pallon mentävä reikä -salaliitolla
on hyvin kehittynyt laboratorio kuun pimeällä puolella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti