[jouluaamuna]
![]() |
Kyösti Salovaara, 2024. Jouluaamu. |
Lisäksi maailmankaikkeus oli täynnä valoa. Valo ei periaatteessa eroa hiukkasista… Ensimmäisten kolmen minuutin lopussa maailmankaikkeus koostui valosta, neutrinoista ja antineutrinoista.
- Steven Weinberg teoksessaan Kolme ensimmäistä minuuttia vuonna 1977.
Joulupäivän aamu Välimerellä. Aurinko nousi palmujen takaa, meren hiljainen loiske kuului sisälle. Hetkeä myöhemmin palmujen yllä parveili pääskysiä.
Pari päivää sitten seisoin Eiran rannassa. Suomenlahti katosi lumisateeseen. Niin myös värit. Oli talvipäivän seisaus.
Värit syntyvät valossa, ja sen himmetessä, myös värit himmenevät, harmaantuvat, kadottavat räikeät ominaispiirteensä.
Kauneus on katsojan mielessä. Onko joulupäivän Välimeri kauniimpi kuin talvipäivän seisauksen Suomenlahti? Onko ”paljon” kauniimpaa kuin ”vähemmän”?
Kaikella on tarkoituksensa, mutta mikä, se jää arvoitukseksi.
Steven Weinbergin teoksessa esitetään ”moderni näkemys maailman synnystä”. Kolmeen ensimmäiseen minuuttiin saakka tiede lienee yksimielinen siitä mitä tapahtui, miten maailmankaikkeus syntyi ja päätyi nykyisen kaltaiseksi. Me näemme yhä sen valon, joka lähti liikkeelle kolmen ensimmäisen minuutin hetkellä. Meidän tajuama aika alkoi samassa syssyssä.
Mutta mitä sitä ennen oli? Mitä oli ennen kuin Flora tuli markkinoille, meillä on tapana kysellä, hieman huvittuneina ja jokseenkin näsäviisaina.
Maailmankaikkeuden syntyhetket ovat vakavampi juttu.
Stephen Hawking kirjoitti teoksessaan Ajan lyhyt historia (1988), että ”aika ennen maailmankaikkeutta on pelkkä sana”. Se ei merkitse mitään. Tämän ajatuksen esitti ensimmäisenä Augustinus kysymällä ”mitä Jumala teki ennen kuin loi maailmankaikkeuden?”
Hawking miettii, että Augustinus olisi voinut vastata: ”Silloin Jumala suunnitteli helvettiä niille, jotka esittävät tuollaisia kysymyksiä.” Mutta näin Augustinus ei vastannut. Hawking sanoo, että ”Augustinuksen vastaus oli, että aika on Jumalan luoman maailmankaikkeuden ominaisuus, koska aika luotiin samalla kuin maailma: aikaa on vain maailmassa.”
Weinbergin esitys maailman syntymisestä on tieteellisen looginen; kaikki mitä nyt on, palautuu siihen mistä kaikki alkoi.
Vanha testamentti alkaa tunteellisemmin, uskaltaa kai sanoa komeammin.
Kun maa oli autio ja kaikkialla vallitsi pimeys ja tyhjyys, Jumala loi maan ja taivaan.
Raamatun mukaan Jumala sanoi: ”Tulkoon valo!”
”Ja valo tuli. Jumala näki, että valo oli hyvä. Jumala erotti valon pimeydestä, ja hän nimitti valon päiväksi ja pimeyden hän nimitti yöksi. Tuli ilta ja tuli aamu. Näin meni ensimmäinen päivä.”
![]() |
Kyösti Salovaara, 2024. Talvipäivän seisaus. |
Näin meni ensimmäinen päivä ja niitä tuli monta peräjälkeen, niin että nyt meillä on sähköiset kalenterit, älypuhelimet, sähkösormukset, maan alle ja merien syvyyksiin haudatut kuidut, joita pitkin tiedot ja kuvat liikkuvat valon kantamana kuin paholaisen kyydissä.
Valo on niin monen asian, ilmiön, moraalisen havaitsemisen ja älyllisenkin arvioinnin symboli, että ilman sitä todellisuus on suunnilleen samanlainen kuin oli meri Eiran rannassa viime lauantaina.
Valon aikaan me elämme toimeliaana, yöllä nukumme pimeässä, verhot ikkunan eteen vedettyinä, sähkövalot katkaistuina.
Mutta voisiko olla toisinpäin: että toimeliaisuutemme tapahtuisi yöllä pimeässä ja lepohetket nukkuisimme valoisaan aikaan päivällä? Onko ihminen valon eläin fysiologisista syistä vai pelkästään käytännöllisistä syistä? Koska aikanaan ei ollut sähkövaloa, kannatti elää päivänvalossa. Jos Jumala olisi samalla kertaa luonut sähkön, energialaitokset ja sähkökaapelit, niin olisiko ihmisestä tullut toisenlainen otus, pimeydessä vaeltava intellektuelli?
Tätä emme tiedä emmekä voi saada selville.
Niinpä täytyy tyytyä olemaan valon lapsi, siitä riippumatta mitä sivumerkityksiä sanalle löytyy ja mitä merkityksiä sille keksitään.
Välimerellä valo näyttää värit koreimmillaan. Ei ihme, että pohjoiseurooppalaiset ja pohjoisamerikkalaiset taiteilijat aikanaan ryntäsivät Välimeren piiriin saadakseen kankailleen maalatuksi sen, mitä Jumala kai kuvitteli alussa luoneensa.
Jouluaamuna aurinko loistaa meren pintaan, kevyet laineet murtuvat hiekkaan ja maisema on audiovisuaalinen maalaus, johon kenelläkään ei ole copyrightiä. Ei minulla eikä sinulla eikä edes Elon Muskilla!
![]() |
Kyösti Salovaara, 2024. |
kyösti
VastaaPoistajoulupäivän välimeri vai talvipäivän seisauksen suomenlahti? tosi monen ihmisen unelmana on päästä välimeren valoon ja atmosfääriin. joulukuisessa suomenlahdessa on kyllä sellaista rauhoittavaa, turvallista pimeää, josta pidän. se on rytmiikalle välttämätön juttu. siitäkin pidän, että vuodenkierto on viipaloitu erilaisiin tasauksiin ja seisauksiin. talvipäivänseisaus on näistä ehkä innostavin. luonnonvalon määrän lisääntymisessä on meininkiä!
ps. haluaisin talon ulokkeineen eirasta. nyt kun maanläheisyys ja yksinkertaisuus on iso juttu, kolmikerroksinen riittää eikä hissi ole välttämätön.
kaikkea mahdollista välimeren valoa ja atmosfääriä sinulle!
Kiitos, meri! Joo, kaikenlainen on monenlaista, mukavaa ja kivaa. Eikä kauneutta voi sijoittaa yksiulotteiselle asteikolle.
PoistaTuo viimeinen kuva nostattaa minussa nyt kyllä valtavan määrän kaukokaipuuta. Ihana kuva (tähän tuo paljon turhaankin käytetty sana sopii)!
VastaaPoistaOlen alkanut suunnitella ensi syksyksi jotain kunnon matkaa pitkästä aikaa. Madeira ja Azorit kiehtovat ja tietenkin Costa sel Sol, aina.
Olisin tarvinnut valoa jo tänä syksynä, mutta on ollut kaikenlaista... no, onneksi valo alkaa lisääntyä täälläkin.
Nyt on uuden vuoden aatto. Toivotan Kyösti sinulle ja Meri sinulle myös mitä valoisinta uutta vuotta.
On taito nähdä asioiden valoisat puolet pimeää unohtamatta. Sitä tässä tulee opetelluksi koko eliniän.
Kiitos Marjatta! Samoin sinulle: valoisaa ja mukavaa alkavaa vuotta!
PoistaOlen tänään kirjoitellut kuluvan vuoden viimeistä pakinaa, koska huomenna on matkapäivä suomalaiseen hämärään. Tänään vielä valoisilla kaduilla ja rantabulevardeilla kävelin 9 km. Ja istuin terasseilla ja kuuntelin kuinka espanjalaiset jo lounaspöydissä viettivät vuoden viimeistä päivää eli "vanhaa iltaa" kuten tätä aattoa täällä kutsutaan.
Sitten alkaa vuosi 2025!