torstai 4. elokuuta 2022

Rajalla rajattomasti

 [fyysistä ja henkistä]



Kyösti Salovaara, 2022.

Viattomuus.


Ilta alkoi jo pimentyä. Werner pysähtyi silmäilemään katua. Seinätöherryksin koristellun korkean muurin takaa kajasti kova sinivihreä valonhohde, joka olisi missä tahansa toisessa kaupungissa ollut merkkinä suurella valaistulla stadionilla pelattavasta jalkapallon iltaottelusta. Mutta muurin takana oli siinä kohti Potzdamerplatzin avara aukio. Aikoinaan Euroopan vilkkain liikenteen solmukohta oli nyt kirkkaasti valaistu Todesstreifen, kuolemankaistale, hiljainen ja kulkijaton tori, piikkilankakieppien, miinojen ja konekiväärien labyrintti.

- Len Deighton: Berliinin peli (Berlin Game, 1983). Suom. Erkki Hakala. WSOY, 1985.



Sitten tuli natriumlamppujen valokehä ja sen takana oli barrikadi, bunkkeri ja sitten silta. Silta oli tarkoitettu pelkästään jalankulkijoille ja ainoa keino tulla siitä oli tunkea aidattuun käytävään, johon toisinaan mahtui vain yksi, toisinaan kolme rinnan. Joskus joku tuli, nöyrän näköisenä ja varovaisin askelin, tasaisesti niin etteivät vartiotornissa hermostu; sitten he astuivat natriumlamppujen loisteeseen ja länteen.

”Se on hän!” Guillam kuiskasi… ”Se on sama mies... George olet tehnyt ihmeen!”

Guillamin tavoin Smiley oli nähnyt kaiken sen aikaisemminkin. Hän katsoi taas joen yli pimeyteen ja epäpyhä huimaus iski häneen kuin paha, jota vastaan hän oli taistellut ja joka nyt ojensi kätensä ja otti hänet omakseen ja vaati hänet huolimatta hänen ponnistuksistaan, kutsui häntäkin petturiksi; pilkkasi häntä ja samalla kertaa taputti hyväksyvästi hänen petokselleen. Karlan ylle oli laskeutunut Smileyn säälin kirous, Smileyn ylle Karlan fanaattisuuden kirous. Olen tuhonnut hänet juuri niillä aseilla, joita olen inhonnut. Olemme ylittäneet toistemme rajat ja olemme ei-keitään ei-kenenkään maalla.

- John le Carré: Värisuora (Smiley’s People, 1979). Suom. Aarne T.K. Lahtinen. Tammi, 1980.




Niinpä niin.

    Näinä aikoina - eikä muita ole tarjolla - eurooppalaista ajatusta rajattomasta ja yhteisestä elämästä koetellaan. Venäjä piirtelee rajoja uudelleen kuvitellen, että väkivallan voima on samaa kuin oikeus, kun se sopivasti määritellään. Etelässä rajoja vahvistetaan Afrikkaan päin. Brittein saarella kansalaiset ovat ihmeissään kun heidän passinsa on tiputettu ö-luokkaan ja matkustaminen mantereelle on työläämpää kuin koskaan.

    Rajatko railona aukeavat?

    Kaisa Häkkisen mittava Nykysuomen etymologinen sanakirja pitää todennäköisenä, että suomenkielen ”raja” on lainaa venäjän sanasta ”kraj”, joka merkitsee mm. piiriä, piirikuntaa, reunaa, syrjää, laitaa, seutua, rajaa.

    Ironisesti emme siis pääse Venäjästä irti vaikka kuinka paheksuisimme Venäjää sen laajentaessa piirikuntaansa ja siirtäessä rajojaan muiden maalle.

    ”Kraj” on yhä ”raja”.



Saksalainen Bertolt Brecht kysyi maailmansotien välissä, että ”synkkinä aikoina / lauletaanko silloinkin ” ja vastasi, että ”silloinkin lauletaan / synkistä ajoista”.

    Mille puolelle historian ”hyvän” ja ”pahan” rajaa Brecht nykyään sijoitetaan? Oliko hän oikeassa vai väärässä vai molempia? Brecht kirjoitti Hollywoodista valheiden markkinapaikkana, mutta millainen paikka oli Brechtin DDR ja Itä-Berliini kylmän sodan alkuvaiheessa?

    Pakinan alussa on pari lainausta kahdelta vakoilukirjallisuuden mestarilta. Ne kuvaavat kuinka kylmän sodan jaettu Berliini oli Todesstreifen, kuolemankaistale niille monille itäsaksalaisille jotka yrittivät paeta länteen.

    Mutta le Carré-lainaus kertoo myös politiikan ikuisesta ristiriidasta, hämärästä alueesta hyvän ja pahan välissä. ”Hyvä” voittaja käyttää tilanteen pakosta samanlaisia epäinhimillisiä keinoja kuin ”paha” vastustaja on käyttänyt koko ajan. Jos hirviö asuu kuilussa, kannataako sinne katsoa? Jos ei katso, hirviö jatkaa pahan tekemistä.

    Synkkinä aikoina… niinpä… ovatko ajat synkkiä sanoissa vai muutenkin?



On vastustamattoman kiehtovaa pohtia missä ihmisen ”minä” alkaa ja loppuu suhteessa maailmaan.

    Samalla kun se on kiehtovaa, sitä ei oikein pysty ilmaisemaan, koska kaikki käytössä olevat sanat tulevat maailmasta ”minän” ulkopuolelta. Minää ei ole ilman sanoja - vai onko?

    Joskus ajattelen, että maailma on minussa kiinni, siis se osa maailmasta joka minä olen; jonka olen hankkinut ulkopuoleltani. Tässä ajatuksessa maailma on ikään kuin edessäni ja tulee lähemmäksi, on iholla. Mutta muuan espanjalainen kirjoittaja väitti, että aivomme vain seulovat maailmaa joka kohdataan. Suurin osa maailmasta näin ollen kulkee ihmisen läpi ikään kuin huomaamatta, vaikutusta tekemättä.

    Tämäkin on kiehtova metafora. Olen aivoni, ja aivoni ovat kuin pastasiivilä, joka laskee maailman läpi ja kerää muutamat herkkupalat aivoihin muhimaan.

    Maailma on sitten kolmessa paikassa: edessäni, päässäni ja hyvin paljon takanani minun lävistettyään.



Kyösti Salovaara, 2022.

Berliini: Checkpoint Charlie.

Kylmän sodan 1947-1991 symboli Berliinissä, rajapiste Lännestä Itään,
Länsi-Saksasta DDR:ään.



Kyösti Salovaara, 2022.

Politiikka: ideologioiden törmäys.

Kylmän sodan Berliinissä "rajanylityspaikalla" Checkpoint Charliella
liberaali yhteiskunta kohtasi totalitaarisen komennon.
Turistien parveillessa kylmän sodan "raunioilla" unohtuu,
että liberaali yhteiskunta ei ole vieläkään kaikkialla vallitseva.


Monet rajat ovat fyysisiä. Ei edes Aleksanteri Suuri hyppää niiden yli Bukefaloksellaan.

    Mutta näkymättömät rajat ovat vielä hankalampia. Miten ylität sellaisen mitä et näe, vaikka tiedät että se on? Ihmisten kulttuuri, sivistys on täynnä tuollaisia rajoja.

    Liioitellen voi sanoa, että globaali talous on kantanut rinnallaan globaalia kulttuuria. Vuorovaikutuksien kukkaset. Onko globaali maailma uusi keksintö vai ikivanha, sitä sopii pohtia.

    Tässä tietenkin länsimainen ihminen on puolisokea; hollywoodilaisen kulttuurin tiedostaa, hyväksyy tai kieltää mutta jos on rehellinen tietää olevansa osa tuota kulttuuria laajassa mielessä. Jos ei halua puhua pinnallisesta hollywoodilaisesta kulttuurista, saa toki kutsua kulttuuriamme syvämietteisesti roomalais-juutalais-kristilliseksi.

    Kulttuuri on yhteistä, väistämättä. Tietenkin siinä on erilaisia painotuksia, erilaisia kertomuksia, erilaisia arvoja, mutta se kuitenkin on jotakin minkä ymmärrämme. Vain sellaista ymmärtää, jonka osaa sanoillaan kuvatata.

    Jostakin syystä nykyään pystytetään uudenlaisia karsinoita raja-aitoineen kulttuurien sisälle. Ollaan löytävinään kulttuurin autonomisia saarekkeita, jotka eivät ole velkaa muille kulttuurin ilmentymille; ollaan samaistuvinaan näkymättömien rajojen ympäröimään entiteettiin ihmisyksilön koko identiteetillä; samaistutaan johonkin jota sanotaan loukkaamattomaksi, kaikesta muusta irrallaan olevaksi ”hyväksi”.



Kun ihminen tekee identiteetistään (olipa se sitten mikä osa hänen olemuksestaan tahansa, olipa se sitten minkälainen sanoitettu suhde ympäröivään maailmaan tahansa) poliittisen työkalun, hän menettää mahdollisuuden tehdä kompromisseja muiden poliittisten arvosfäärien kanssa. On selvää ettei kuka myy identiteettiään mistään hinnasta, tai ainakin se on vaikeaa.

    Tämän ajatuksen kuulin Ylen Machiavelli-ohjelmasta ja sen lausui entinen poliitikko ja nykyinen akateeminen tutkija Alexander Stubb.

    Jopa kylmän sodan aikana erilaisia ideologioita edustavat toimijat tekivät yhteistyötä ja poliittisia kompromisseja, koska ideologiat perustuivat ”järkeen”, eivät poliitikon identiteettiin.

    Tietenkin aina on ollut polittikkoja joille identiteetti ja ideologia ovat sama asia. Paradoksi on siinä, että kun absoluuttisesti luokkatietoinen työläispoliitikko pyrkii parantamaan maailmaa, niin onnistuttuaan hän huomaa entisen identiteettinsä muuttuneen anakronismiksi: kuinka olla luokkatietoinen työläinen kun elää vaurasta keskiluokkaista elämää?



John le Carrén romaanissa Värisuora englannin tiedustelupalvelun agentti George Smiley saa neuvostoliittolaisen tiedustelujohtajan pettämään isänmaansa käyttämällä hyväksi tämän inhimillistä puolta, miehen rakkautta omaan tyttäreensä. Smiley ei häikäile, mutta kärsii tunnontuskia moraalinsa ryvettämisestä.

    Smiley odottaa sillan toisessa päässä kun tyttärensä pelastanut mutta isänmaansa pettänyt vakoilija tulee länteen.

    Pystyvätkö identiteettipolitiikot koskaan ylittämään siltaa muuhun maailmaan, sinne missä ihmiset ovat epätäydellisiä toimissaan ja arvoissaan?

    Helsingin Sanomissa haastatelttiin pari päivää sitten karjalaisaktivisti Maura Häkkiä. Hänelle karjalaisuus on identiteetti, johon ei saa koskea, ikään kuin olisi olemassa joku puhdas ”karjalaisuus”, joka on täysin irrallaan muusta maailmasta ja jonka kulttuurista ei säettäkään saa siirtää, kopioida tai muuten vaan malliksi ottaa karjalaisuuden ulkopuolella.

    Mistä tällainen identiteettipolitiikka kumpuaa? Mitä se viestittää? Onko se pelkkää tietämättömyyttä kulttuurien monisyisestä olemuksesta vai piileekö siinä sittenkin joku viisaus elämän alkuhämäryydestä?

    Sinne tänne häilyvänä ihmisenä minun on mahdoton ymmärtää karjalaisaktivistin puhtaan kulttuurin vaatimusta. Häkin mielestä esimerkiksi Kalevala kertoo kuinka karjalaisuutta on hyväksikäytetty, kuinka sitä on ryöstetty suomalaiseen valtakulttuuriin. Häkki sanoo: ”Haluaisin että Kalevala jätettäisiin johonkin hyllyn pohjalle tai poiskin hyllystä varastoon pölyttymään.”

    Identiteettipoliitikon on mahdoton tehdä kompromissia muun maailman kanssa, koska niin tekemällä hän mitätöisi identiteettinsä. Jos elämä on pelkkä identiteettikokemus, identiteettinsä kadottanut on anomalia.



Kyösti Salovaara, 2012.

Syntisyys.

Natsi-Saksan taidetta vuodelta 1940,
Tempelhofin lentoasema, Berliini.




7 kommenttia:

  1. Jännä, että avaran ja anteliaan monikulttuurisuuden ihanteesta on siirrytty nurkkakuntaiseen kulttuuriseen saituuteen, jossa tehdään tarkka raja siihen kuka saa sanoa ja mitä ja kenestä ja miten pukeutuneena.
    Miksi tällaista halutaan?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä oman egon korostamisen vuoksi.

      Poista
    2. Tietysti voisi ajatella, että tämä on vain normaalia politiikan aaltoliikettä; että välillä vaaka kallistuu oikealle, sitten taas vasemmalle jne.

      Mutta jokin tässä eroaa kaikesta aikaisemmasta. Siltä ainakin tuntuu. Eli onko tässä yhteisen poliittisen liikehdinnän (asiaa katsotaan ryhmän etujen kannalta) tilalle tullut nimenomaan ego. Nyt maailma halutaan muuttaa sellaiseksi kuin "minä olen" ja "juurin minun kaltaiset ihmiset ovat". Eräänlainen narsismin politisointi.

      Francis Fukyuama sanoi kuuluisassa kirjassaan, että voi käydä niin että ihmiset kyllästyvät demokratian arkisuuteen ja harmaaseen pragmaattisuuteen ja alkavat vastustaa demokratiaa pelkän vastustamisen vuoksi. Olisiko tällaistakin liikkeellä? Kyllästytään kompromisseihin ja instituutioihin ja tehdään kapina "minusta lähtien" muista välittämättä.

      Poista
    3. Ennen oli ensin joukko, joka halusi ajaa jotain asiaa ja joukosta löytyi johtohahmoja ajamaan yhteistä asiaa. Nyt on yksilö, joka itseään korostaakseen löytää asian ja kokoaa sitten sometykkääjiä sen ympärille, ja kas siinä on uusi liike. Erittäin tärkeää on myös tietynlainen provosonti, niin että saa arvostelijoita ja voi vedota syrjintään ja esiintyä sankarina, joka on rohkeasti oma itsensä vihan keskellä.

      Saamelaisilla on nykyään "puolustajia", joita he eivät tunne omakseen.
      Tästä Tiktok-videoita tekevästä karjalaisaktivistista lukiessani ajattelin tuntemiani karjalaistaustaisia ihmisiä ja mitä he ajattelevat siitä väittämästä, että karjalaisuutta on eksotisoitu. En ole koskaan kuullut, että kukaan heistä haluaisi käyttää jotain muinaispukua ja olisi iloinen kun joku raivaa heille siinä tietä. Keksitty ongelma, ja jos eksotisoinnsta puhutaan niin eikö tämä juuri ole sitä.

      Poista
    4. Tulee sellainenkin vähän "hullu"ajatus mieleen, että ovatko nämä aggressiiviset yksivaltiaat - Stalin, Hitler, Putin jne - myös oman narsistisen identiteettinsä ohjaamia hirmuteoissaan. Tai ehkä tämä ajatus on ylipsykologointia.

      He yrittävät pysäyttää historian murskaamalla nykyisyyden.

      Poista
  2. Kiitos antoisasta mietiskelystä mainioine pastasiivilöineen ja maailman kolmine sijainteineen päivineen, jotka herättivät tuttuja tuntemuksia ja Berliinin kuvat puolestaan ristiriitaisia muistoja tutuista paikoista anno dazumal!

    Maailma on muuttunut ja juuttunut outoon minä-minä-asemointiin, suvaitsemattomammaksi ja kokonaisuuksia ymmärtämättömämmäksi, vaikka tiedonhaku ja -saanti on tehty helpommaksi.
    Vaatisivatko kokonaisuuksien muodostaminen ja niiden analysointi nykyihmiseltä liikaa vaivannäköä, kun voi olla yhden asian brändätty yksilökin? Vaikka on ensin oltava sinut minänsä suhteen voidakseen ajatella ja toimia akselilla minä- ja sinä ja me, niin...
    Narsismi elää ehkä kukoistuskauttaan, mutta se ei ole kovin kalliolle rakentava ominaisuus yksityisesti eikä yhteiskunnallisesti saati globaalisti.

    Vaikka olen itse karjalaisjuurinen molemmin puolin, ja se on Mummini tekemää'', seinällä olevaa Karjalan vaakuna- ryijyä myöten läsnä edelleen elämässäni positiivisella ja huumorivetoisella otteeella, oli tuo karjalaisaktivistin ulostulo puhtaine kulttuureineen täysin käsittämätön ja hieman hämmentävä, ymmärtämättä jäi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko tosiaan mahdollista - siis eräänä selityksenä - että kun hyvinvointivaltiossa elämä keskimäärin on vakaata ja saa tehdä melkein mitä haluaa, niin jotkut ihmiset kyllästyessään ryhtyvät etsimään, melkein kuin provokaationa, näkvyyttä oman minän ehdottomuuden kautta koko yhteiskuntaan? Tällöin kollektiivisen hyvän ja narsistisen egon suhde vääristyy, kääntyy nurin

      Tuo karjalaisaktivisti sai itseäni muistelemaan lapsuuteni kasvuympäristöä Kotkaa, jonka asujaimistossa kohtasivat karjalaiset ja savolaiset ja alkuaan myös norjalaiset ja sitä mukaa melkein kaikkialta Suomesta sahoille ja tehtaille ja satamaan töihin tulleet. Tuo kulttuuriympäristö ei ollut minkään heimon eikä klaanin monopolisoima, mutta karjalaisuus ja savolaisuus varmaankin vaikuttivat tiettyyn kotkalaiseen mentaliteettiin - jota Junnu Vainio ja kenties myös Veikko Lavi ovat lauluissaan tavoitelleet. Kotkassa jopa "small talk" on jotenkin kummallista, joko sitä ei ole tai sitten se on ilkikurisia tölväisyjä. Vähän kuitenkin asenteella: ollaanhan tässä mutta siivet puuttuvat!

      Poista